Martin Károly Kultúra

Kremnické gagy nezabudli ani na detských divákov

Kremnica 28. augusta - Najmenším divákom patril úvod dnešného, v poradí tretieho dňa jubilejného 30. ročníka európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy.

Program začal dopoludnia známy bábkar z Budapešti János Pályi s predstavením Vitéz Lászlo. Lászlo v jeho podaní je nebojácna bábka, snažiaca sa pomôcť mlynárovi, ktorý tvrdí, že v jeho mlyne strašia duchovia a čerti a tí mu nedovolia mlieť múku. Po ňom prebralo štafetu Divadlo Piki z Pezinka, ktoré ponúklo klauniády s bábkami pod názvom Ela hop.

Atrakciou festivalu bolo Vranovské chodúľové divadlo, ktoré priamo na Dolnej ulici rozohralo epizódu Jánošík a 2000 zbojníkov. Veľkorozmerné masky vysoko nad hlavami detí aj dospelých, herci na chodúľoch balansujú vo výške viac ako štyri metre, takže nie je možné prehliadnuť ich ani ich kúsky. V rozprávkovej skladačke o Jánošíkovi si zahrali aj deti z radov divákov, ktoré mali odvahu prísť k týmto netradičným bábkam.

Bábkarská katedra Vysokej školy múzických umení uviedla na gagoch klauniádu inšpirovanú hudbou talianskeho skladateľa Antonia Vivaldiho s názvom Cirkus Vivaldi alebo Hracia skrinka, ktorá je príbehom o štyroch ročných obdobiach, zázračných škriatkoch, víle Vive a rosničke Future.

Hru pre mládež s názvom Fantázia autora a zároveň režiséra Laca Keratu uviedlo na festivale bratislavské Divadlo Ludus. V tragifraške o slabostiach „veľkých“ schvaľuje komisia fantastický projekt, ktorý má zmeniť život v celom meste. Členovia komisie sa ako obyčajní ľudia dostali k veľkej veci, sú dočasne uzavretí v jednom priestore a musia o projekte rozhodnúť. Postupne odkryjú svoje charakterové vlastnosti, ktoré im vlastne bránia vysloviť svoj vlastný názor. Šesticu účinkujúcich – Zuzanu Jurigovú-Kaprálikovú, Zuzanu Kyzekovú, Lujzu Garajovú-Schramekovú, Štefana Martinoviča, Jakuba Ružičku, Vladimíra Kittlera a Máriu Landlovú odmenili v diváci zaslúženým potleskom. „Na festival sme sa tešili a máme radosť, že naše predstavenie divákov oslovilo,“ povedala pre TASR PR manažérka divadla a herečka v jednej osobe Mária Landlová.

Zdroj: TASR Foto: Pavel Károly, workshop s bábkami ŠUV Kremnica Peter Kováč

Gagy deti
60
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM