Lucia Lauková Kultúra

Kremnické gagy sú v plnom prúde: FOTO z prvého dňa

V piatok odštartoval v poradí 38. ročník legendárneho festivalu Kremnické gagy. Prvý deň ponúkol takmer dve desiatky umeleckých produkcií.

Ilustračný obrázok k článku Kremnické gagy sú v plnom prúde: FOTO z prvého dňa
12
Galéria
Zdroj: TASR

Banské mestečko Kremnica je tento víkend centrom humoru a zábavy. Medzinárodný festival Kremnické gagy 2018 má za sebou prvý deň (24.8.). V ponuke prvého dňa boli takmer dve desiatky umeleckých produkcií.

Festival otvoril prezident Akadémie humoru, herec Luděk Sobota. Súčasťou otvorenia bola už tradične festivalová hymna a vztýčenie zástavy s nápisom Sranda víťazí. Kremnica ponúkne od 24. do 26. augusta umenie v podaní domácich aj zahraničných umelcov. Návštevníkov čaká počas troch dní viac ako 60 predstavení.

„Je to také nezvyklé, úprimne povedané, prezidentom by som nikdy nechcel byť. Ale prezidentom festivalu gagov, to vydržím,“ povedal Sobota.

„Mám veľkú radosť, žiaľ, bude prezidentom iba tri dni, takže to tie tri dni s ním hádam vydržím,“ dodala manželka Adriana.

Je už dlhoročnou tradíciou, že festival sa začína vernisážou karikatúr domácich a zahraničných umelcov. V tomto roku ponúka až tri samostatné bloky. V prvej časti Galérie NBS vystavuje 181 obrázkov osem karikaturistov, napríklad Ján Gľonda a Ivana Šáteková (SR), Lubomír Lichý (Česko), Sebastian Kubica (Poľsko), Édua Szücs (Maďarsko), Jugoslav Vlahovič (Srbsko), Oleksy Kustovsky (Ukrajina). Druhým blokom pod názvom Karikatúra 1968 je výber 68 kresieb od ôsmich autorov publikovaných v roku 1968 v slovenských periodikách Roháč, Kultúrny život a Smena. Zostavil ju Fero Jablonovský, v osmičke autorov sú Miťo Breza, Dušan Junek, Stano Kochan, Viktor Kubal, Ivan Popovič, Marián Vanek, Fedor Vico a Vlasta Zábranský. Tretia časť Veselé obrázky ponúka dve desiatky kresieb Petra Stankoviča, ktorý je i autorom plagátu tohtoročných gagov. Súčasťou vernisáže je aj dražba čistého hárku papiera. Úspešnému dražiteľovi potom prítomní výtvarníci priamo na mieste nakreslia na hárok svoje nápady a hárok sa týmto stáva jediným originálom.

Keďže organizátori venovali tento ročník stému výročiu vzniku Československa, na nádvorí Uličky slávnych nosov pribudol podvečer reliéf slávnej hereckej dvojice pražského Osvobozeného divadla Jiří Voskovec a Jan Werich.

Kremnické gagy sú v plnom prúde: FOTO z prvého dňa
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM