Barbara Dallosová Kultúra

Kremnické gagy už o mesiac: Pozrite, na čo všetko sa môžeme tešiť tento rok!

Festival, ktorý každoročne na sklonku augusta priláka do historickej Kremnice masy ľudí sa pomaly blíži. Program 34. ročníka je opäť taký pestrý, že je ťažké si vybrať. My vám pomôžeme, pozrite, z čoho všetkého vás v auguste bude bolieť bránica...

Ilustračný obrázok k článku Kremnické gagy už o mesiac: Pozrite, na čo všetko sa môžeme tešiť tento rok!
Zdroj: Dnes24.sk

Tri dni humoru a satiry odštartujú v piatok 29. augusta v doobedňajších hodinách. Z chuti smiať sa môžete až do neskorých nočných hodín v nedeľu 31.augusta, kedy budú gagy zakončené slávnostným vyhlásením laureátov Zlatého gunára a Trafenej husi. Ak si myslíte, že na gagoch ste už zažili všetko, viac než tristovka umelcov z celej Európy vám dokáže, že sa mýlite.

Celý svet v Kremnici

Zahraničných headlinerov festivalu bude hneď niekoľko. Svetovo populárny Mr.Toons, alebo „The Professional Idiot“ z Dánska privezie svojho kúzelného BALOONMANa. Brilantná koncertná dvojica Thomas & Lorenzo zo Švajčiarska uvedie vynikajúcu hudobnú klauniádu SMOKING CHOPIN. Žonglérskou virtuozitou s viac ako 25. hudobnými nástrojmi očarí nemecká dvojica všestranných klaunov GOGOL & MÄX v zábavnej show HUMOR IN CONCERT.

Cirkusovú akrobaciu počas muzicírovania predvedie izraelská kapela ASPHALT THEATRE a energickou word music roztancuje divákov medzinárodné zoskupenie hudobníkov FEKETE SERETLEK. Artistickými kúskami v uliciach mesta mnohých prekvapí aj žonglér, akrobat a komediant okamihu Shiva Grings z Nemecka.

Na Štefánikovom námestí pobaví tiež kočovné divadlo MESEBOLT BÁBSZÍNHÁS z Maďarska, ktoré zahrá POSLEDNÝ VÝLET BALTAZÁRA E. A JEHO NANEBOVSTÚPENIE. No a svoje magické predstavenia pre deti a dospelých predstaví v Uličke slávnych nosov a na Mestskom hrade svetoznámy a populárny bábkar MATIJA SOLCE zo Slovinska. Z tejto krajiny dovezie krásnu a poučnú rozprávku aj LUTKOVNO GLEDALIŠČE z Mariboru.

Tento rok vedú Česi…

Práve českí umelci budú mať tento rok najpočetnejšie zastúpenie. Rozveselia vynikajúce divadlá: HUSA NA PROVÁZKU z Brna a BUCHTY A LOUTKY z Prahy a dospelých MESTSKÉ DIVADLO zo Zlína. Tínedžerov zaujme najmä moderná PC pantomíma s beatboxom divadla MIME FATALE z Prahy a (nielen) staršie ročníky potešia dve hudobné lahôdky: ROCK AND ROLL BAND Marcela WOODMANA z Ostravy a nový hudobno-vizuálny program DIVIDLO Jiřího STIVÍNA z Prahy.

Radošinci, GUnaGU, ale aj žiarski muzikanti!

Z domácich produkcií bude dominovať bratislavské divadlo GUnaGU, ktoré pri príležitosti 30. výročia uvedie REMIX zo svojich najúspešnejších inscenácií a RADOŠINSKÉ NAIVNÉ DIVADLO s pokračovaním správy o 20. storočí pod názvom SČISTA-JASNA. Najnovšie inscenácie zahrajú divadlá ELLEDANSE, LUDUS a GONG i novozaložené PREŠOVSKÉ NÁRODNÉ DIVADLO.

Až tri absolventské inscenácie uvedú mladí herci z Katedry bábkarskej tvorby VŠMU a divadla LAB. Z Bratislavy prídu aj VŠETEČNÍCI, ktorí našli humor v ľudovom tanci. Návštevníkov festivalu rozveselia i roztancujú aj slovenské hudobné skupiny: PREŠPOROK, SWEET LITTLE CHICKS, žiarski hudobníci Ján Kulich a KOLÉGIUM, HUMANOID a SUSEDOVIE KURY.

Kýchanie mozgu a karikaturovanie naživo…

Aj na 34. ročníku vystavujú na festivale karikaturistické dielka renomovaní európski a slovenskí výtvarníci: Ján Tomaschoff (SK/D), Jiří Slíva (CZ), Géza Halász (HU), Nikolaj Pecareff (BG), Stano Kochan (SK), Tibor Platzner (SK), Vojtech Krumpolec (SK). Festival už tradične importuje laureátov svetovej výstavy SATYRYKON z poľskej Legnice.

Podobne reprezentatívna je aj osobitná výstava karikatúr KÝCHANIE MOZGU dovezená z Prešova. Viacerí prítomní karikaturisti budú na festivale znovu improvizovať – naživo kresliť na tému: Pocta Saulovi Steinbergovi. Dokonca aj Uličku slávnych nosov t. r. doplní umelecký reliéf známeho slovenského karikaturistu Jozefa Scheka (Babušeka).

Nad čím aj humoristom rozum zastane?

Na Cenu Stana Radiča sú navrhnuté štyri objavy roka. Pri takomto bohatom programe musíte uznať, že cena Zlatý Gunár sa bude udeľovať veľmi ťažko. Medzinárodná Akadémia humoru pod vedením slávneho slovenského míma Milana Sládka bude vyberať nového držiteľa GRAND PRIX 2014 spomedzi viac ako 40. Kandidátov. Nominácie na Trafenú hus – cenu za niečo, nad čím aj humoristom rozum zastane, sú ešte stále (po)otvorené…

KREMNICKÉ GAGY 2014 - Čo nás čaká tento rok?
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM