Martin Károly Kremnica

Kremnické zlato: Krajskí poslanci odporcov ťažby nepodporili

Bod, v ktorom mali krajskí poslanci podporiť odporcov ťažby zlata v Kremnici, dnes sami poslanci stiahli. Desiatky ľudí s transparentami proti ťažbe odchádzali niekoľko minút po začatí rokovania.

Ilustračný obrázok k článku Kremnické zlato: Krajskí poslanci odporcov ťažby nepodporili
Foto: Martin Károly

Návrh, v ktorom traja zo štyroch poslancov za žiarsky región, chceli aby kraj vyjadril nesúhlasné stanovisko k povrchovej ťažbe pri Kremnici, bol hneď na začiatku krajského zastupiteľstva, stiahnutý z rokovania. Viac o návrhu TU: Kremnické zlato: Vyjadria krajskí poslanci nesúhlas s ťažbou?

Poslanci o návrhu ani nerokovali

Návrh predložil Jozef Ježík: „Detva bola úplne iná, pretože tam boli naozaj všetci proti tomu.“ porovnáva poslanec. Podľa neho boli v parlamente dva tábory. „Sú tu odporcovia ťažby, ale aj tí, ktorí chcú, aby bol ten projekt predložený a následne posúdený podľa zákona o posudzovaní vlpyvov na životné prostredie,“ zdôvodňuje Ježík svoj návrh.

Kürthy: Ortac mobilizoval

Podľa Ľuboša Kürthyho, predsedu OZ Kremnica nad zlato, bol výsledok z dnešného rokovania dôležitý najmä pre Ortac. „Táto spoločnosť je vo veľmi zlej situácii a strašne sa boja, že 5. septembra (termín valného zhromaždenia akciovky pozn. red.) pošleme akcionárom správu o kladnom výsledku tohto zastupiteľstva,“ konkretizuje Kürthy. Ďalej sa domnieva, že spoločnosť, snažiaca sa o ťažbu, zmbilizovala kremnických poslancov aj krajskú poslankyňu, Boženu Kováčovú. „Aspoň to tak vyzerá, lebo inak nechápem, prečo sa poslankyňa a starostka Janovej Lehoty do tejto problematiky tak vložila,“ pokračuje ďalej Kürthy. (celé vyjadrenie vo videu)

My sme už pred dvomi mesiacmi na zastupiteľstve schválili, že sa ku Kremnici budeme vyjadrovať, keď bude spracovaná EIA. Preto som nevidela dôvod, ešte raz sa k tomu vyjadrovať, lebo sa nič nezmenilo,“ vysvetľuje svoj postoj Božena Kováčová. „Ale určite by som nezdvihla ruku za to, čo by poškodilo nejakým spôsobom ľuďom,“ dodáva. Podľa nej s návrhom troch poslancov neboli stotoženení ani všetci starostovia z mikroregiónu Kremnicko a okolie. „Nedostala som relevantnú informáciu ani od Ortacu, ani od zástupcov občianskeho združenia,“ dodáva na záver. Celé vyjadrenie Boženy Kováčovej nájdete vo videu

Prekvapenie nad postupom posnacov VUC-ky vyjadril aj jeden z poslancov kremnického zastupiteľstva. „Čakali sme, že uznesenie bude prijaté, pretože uznesenie plne korešpondjue aj s našim uznesením z roku 2011,“ hovorí Marián Vojtko.

Ortac pokračuje

Spoločnosť Ortac je s výsledkom rokovania spokojná. "Uvedomujeme si obavy mnohých obyvateľov a z toho vyplývajúcu zodpovednosť regionálnej samosprávy za to, aby akýkoľvek projekt súvisiaci s banskou činnosťou mal pozitívny dopad na región a bol preň prínosom. Myslíme si, že VÚC v tejto veci zaujal seriózny a uvážený postoj. Pre nás to znamená, že budeme pokračovať v dialógu a spolu-tvorení nášho projektu so zainteresovanými stranami tak, aby bol prospešný pre všetky strany, uviedol pre Žiar24 Viktor Pomichal, riaditeľ eseróčky Ortac pre Slovensko.

Čo ďalej?

Jeden z predkladateľov návrhu, Daniel Gelien, chce naďalej pokračovať v snahe, aby krajskí poslanci vyjadrili nesúhlasné stanovisko v povrchovej ťažbe v Kremnici. Podľa neho sa dotknuté obce a mesto už jednoznačne vyjadrili a nechápe načo ostatní poslanci VUC čakajú. „Predložíme to čo chceli. Predložíme to komisiám, nech sa vyjadria a nech všetci, čo tam deklarovali už po druhý krát, že ako veľmi idú hájiť Kremnicu a jej občanov, tak nech to konečne aj hlasovaním potvrdia,“ dodáva na záver Gelien.

Súvisiace články:

Boj o ťažbu: Župní poslanci podporili Detvu, Kremnica na podporu ešte čaká…
Rozruch v mestskom parlamente obrazom: Ortac chcel nadiktovať poslancom uznesenie

Krajskí poslanci nepodporili odporcov ťažby
3
Galéria
Kremničania v krajskom parlamente
12
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM