Kremnica

Kremnické zlato: Ortac chce získať povolenie na hlbinnú ťažbu

Spoločnosť Ortac plánuje v štôlni Andrej, kde sídli banské múzeum, ťažiť zlato-strieborné rudy hlbinným spôsobom. Zámer činnosti v súvislosti s navrhnutou ťažbou už predložila Obvodnému úradu životného prostredia Banská Štiavnica.

Ilustračný obrázok k článku Kremnické zlato: Ortac chce získať povolenie na hlbinnú ťažbu
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Ťažba v múzeu

V rámci navrhovanej činnosti by sa zabezpečila ťažba zlato-strieborných rúd v podzemí cez existujúcu štôlňu Andrej v dobývacom priestore Kremnica v celkovom množstve 1000 ton za rok,“ uviedol Viktor Pomichal, riaditeľ Ortac pre Slovensko, s tým, že podľa plánu by sa mala vyťažená ruda upravovať v existujúcej úpravni mimo kremnického regiónu. „Ak zámer dostane v posudzovacom a povoľovacom konaní zelenú, činnosť bude vykonávaná do roku 2017,“ doplnil.

Banské múzeum by malo byť napriek ťažbe otvorené, ale s tým, že počas aktívnych banských prác budú dni otvorenia obmedzené. „V konečnom dôsledku by však výsledkom aktivít malo byť jeho rozšírenie,“ avizoval Pomichal.

Banský zákon nám určuje striktné pravidlá, ktoré zabezpečujú, aby držiteľ dobývacích práv konal proaktívne pri vypracovaní projektu v dobývacom priestore, za ktorý je zodpovedný. My si tento záväzok voči štátu uvedomujeme, a chceme ho splniť. Všetky pripomienky k nemu aj otázky z neho vyplývajúce privítame,“ dodáva Viktor Pomichal

Spoločnosť má licenciu na hlbinnú ťažbu platnú do 17. júna 2014. Otvorený zostáva naďalej podľa infolistu spoločnosti aj projekt Šturecland.

Kürthy: Je to trik!

Podľa predsedu občianskeho združenia Kremnica nad zlato Ľuboša Kürthyho je zámer získať povolenie na hlbinnú ťažbu priame potvrdenie právneho názoru združenia a prokuratúry ohľadom povrchovej ťažby, podľa ktorého spoločnosti licencia už zanikla. „Hlbinná ťažba je vyslovene trik, tá vec je nerentabilná. Posledných 30 rokov tam nikto nerátal s takouto ťažbou, lebo žily sú už vyťažené,“ upozornil s tým, že ak by však chcela spoločnosť reálne s hlbinnou ťažbou v štôlni začať, kvôli „obrovskému“ úseku a termínu do konca júna budúceho roka to nemá šancu stihnúť.

Kürthy si tiež myslí, že nie je dôvod na to, aby Ortac naťahoval ťažbu na štyri roky, 4000 ton môžu podľa neho vyťažiť aj za polrok. Podľa jeho slov je tiež malá šanca na to, aby firma zosúladila prevádzku banského múzea a ťažbu.

Banské oprávnenie získala spoločnosť Ortac (predtým Kremnica Gold Mining) 30. júna 2009. Do troch rokov mala začať dobývať rudu povrchovým spôsobom a hlbinným spôsobom do piatich rokov, zatiaľ však nevyťažila ani tonu. Licencia Ortacu na povrchové dobývanie vypršala podľa Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici 30. júna 2012. Podľa Hlavného banského úradu v Banskej Štiavnici a Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici však táto licencia naďalej platí, občianske združenie Kremnica nad zlato preto v najbližších dňoch podá v tejto súvislosti žalobu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM