Martin Károly Kultúra

Kremnickí divadelníci v Indii: Ohúrili aj hercov z národného divadla!

Neobyčajnú cestu má za sebou detský divadelný súbor Zrkadlo z Kremnice. Účasť si tvrdo vybojovali v slovenských postupových súťažiach, na medzinárodnom divadelnom festivale v Uttarpradéš-Bareilly boli ako jediní z Európy. Pozrite, čo všetko zažili.

Ilustračný obrázok k článku Kremnickí divadelníci v Indii: Ohúrili aj hercov z národného divadla!
Zdroj: Dnes24.sk

Cesta kremnických divadelníkov do Indie, ktorí pracujú pri Základnej umeleckej škole J. L. Bellu v Kremnici, sa zdala spočiatku takmer nereálna. Základným kameňom úrazu boli peniaze. Nakoniec ale pomohli sponzori. Pozrite, ako sa to vyzeralo ešte v októbri: Divadelníci z Kremnice: Ako jediných ich pozvali na svetový festival, nemajú však na cestu

Najlepší zo Slovenska

Kremnickí divadelníci zabodovali s hrou Bol raz jeden človek (text Danill Charms). Cena za tvorivý čin roka 2013 im bola udelená v Martine na medzinárodnom festivale Scénická žatva. Aby divadelný súbor dosiahol túto cenu musí sa najskôr zúčastniť, zvíťaziť a získať postup na okresných, regionálnych, krajských, celoslovenských postupových divadelných prehliadkach. Toto ich oprávnilo na ďelekú a dobrodružnú cestu do Indie.

To ale podľa režiséra a vedúceho divadelného súboru, Petra Luptovského, nebolo všetko. "Organizátori si potom vyberali na základe prihlášky, fotiek, dramaturgie, réžie, DVD a podobne. My sme boli ako jediný za Európu. Okrem nás tam bol Irán, USA, Bangladéš, a veľa domácich súborov nielen divadelných, ale aj tanečných. hovorí Luptovský.

Rozruch na indických divadelných doskách: Slováci prišli s ruskou avantgardou!

Festival bol podľa neho viac menej o stretnutí kultúr ako o cenách. „Môžem však s pokojným svedomím povedať, že sme spôsobili najväčší rozruch o čom svedčil každodenný záujem médií. A po predstavení gratulácie zo strany ostatných divadelných súborov ale napríklad aj hercov národného divadla z Dillí,“ opisuje zážitky z Indie Peter Luptovský.

Luptovský si uvedomuje, že pre domácich boli Kremničania atraktívni už tým, že boli z Európy, no bolo to podľa neho aj niečo viac, čo ich zaujalo. „Dovolím si tvrdiť že už mám dosť divadelných skúseností aby som mohol povedať že sme na tomto festivale za sebou zanechali hlbokú ryhu, o čom svedčia aj pozvania od organizátorov aby sme prišli na festival aj na budúci rok alebo pozvanie na divadelný festival do Bangladéša,“ dodáva režisér.

Cesta Kremničanov do Indie
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM