Martin Károly Kultúra

Kremnickí umeleckí kováči pripravujú výstavu

NBS – Múzeum mincí a medailí Kremnica a Súkromná škola úžitkového výtvarníctva v Kremnici pripravujú výstavu študentských prác odboru Umelecké kováčstvo a zámočníctvo. Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 20. októbra.

Výstava nesie názov „Zakladatelia tradície umeleckého kováčstva na Slovensku“.

SUPŠ – Stredná umelecko-priemyselná škola v Kremnici bola založená v roku 1966. Ako jedno z prvých oddelení v tomto roku bol založený odbor Umelecké kováčstvo a zámočníctvo. V roku 1993 sa škola premenovala na ŠÚV – Školu úžitkového výtvarníctva a v roku 2011 sa stáva SŠÚV – Súkromnou školou úžitkového výtvarníctva pod vedením Swedish Education Group – SE group, s.r.o. Od dávnych čias až dodnes mesto Kremnica buduje svoju bohatú históriu. K nej nerozlučne patria baníctvo, mincovníctvo a umelecké remeslá. Odborníci v oblasti umeleckých remesiel mu vtlačili svoju originálnu pečať. Mesto umení a remeslami žije. Svoje nezastupiteľné miesto tu má aj Súkromná škola úžitkového výtvarníctva.

K založeniu školy, ale aj samotného oddelenia, viedla potreba oživiť niektoré umelecké remeslá a potreba stredoškolsky vzdelaných odborníkov. Vznik školy takéhoto typu podporil aj Slovenský spolok výtvarných umelcov a Vysoká škola výtvarných umení. Obsahom vyučovania v odbore je zvládnutie základných kováčskych techník, zameraných na umelecké a výtvarné zladenie s realizáciou. Znamená to prechody od výtvarnej prípravy a navrhovania ku konečnému kováčskemu artefaktu. Práce žiakov prispievajú k skultúrneniu a zladeniu životného prostredia v spojení s architektúrou interiéru alebo exteriéru. Využitie ocele, medi, mosadze patrí k základným materiálovým vybaveniam prác žiakov s doplnkovými materiálmi ako sú kameň, keramika, sklo, atď.

Celý rad absolventov školy našiel svoje pôsobiská nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Mnohí z nich pokračujú v štúdiu na vysokých školách a dosahujú významné úspechy v umelecko-remeselnej tvorbe na Slovensku aj v Európe.

Výstava z výberu študentských prác bude sprístupnená verejnosti od 20. októbra do 25. novembra vo Výstavnom kabinete Líce a rub peňazí na Štefánikovom námestí v Kremnici.

kovaci pozvanka
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM