Barbara Dallosová Rôzne Šport Správy

Kremnický dobrordruh Juraj (27): Boli momenty, keď som hľadel smrti do očí, FOTO

Kremničan známy ako Ďurifuk má s partiou namierené na výpravu do Grónska. Okrem iného sa pripravujú aj na ľadové medvede, ktoré v týchto končinách útočia na ľudí. Čítajte zaujímavý rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Kremnický dobrordruh Juraj (27): Boli momenty, keď som hľadel smrti do očí, FOTO
20
Galéria
Zdroj: archív J. Koreň

Seven Virgin Summits, to je názov projektu, na začiatku ktorého stáli Kremničan Juraj Koreň spolu so slovenským horolezcom Michalom Sabovčíkom. Ich cieľom je zdolať sedem nedotknutých horských vrcholov a rozhodne sa nesnažia spraviť si to jednoduchým.

Ako vysvetľuje Juraj, vo svojich kruhoch známy ako Ďurifuk, ideou projektu je spojenie troch elementov – vody, zeme a vzduchu: ,,Hľadáme na každom kontinente nejaký panenský kopec či stenu, pod ktorú sa doplavíme, nahor vylezieme a nadol sa na paraglide spustíme."

Prvú výpravu na Antarktíde majú Juraj s Michalom za sebou a už plánujú druhý zárez na Seven Virgin Summits. Ich cieľom je Grónsko. Prinášame vám rozhovor s Jurajom Ďurifukom Koreňom.

O výprave na Antarktídu by sme sa zrejme mohli rozprávať hodiny. Ale ak sa to dá zhrnúť do pár viet – aké to bolo?

Plavba cez najdrsnejšiu časť mora na svete. Dreakov prieliv je kapitola minimálne pre mňa sama o sebe. Morská choroba ma odpálila na šesť dní cesty tam a na šesť dní cesty späť. V Antarktíde sme po pár aklimatizačných výstupoch pochopili miestne problémy a vyliezli sme na panenský kopec Divoká vysoký 1057 metrov snehovo ľadovou cestou za sedem hodín a za sedem minút zleteli nazad….a aké to bolo? Fantastické, fenomenálne, neuveriteľné, krásne či úžasné… všetko dokopy!

Boli počas výpravy momenty, keď ste mali chuť to vzdať?

Nie. Čo sme si zaumienili, to musíme dokončiť!

Kedy začína výprava do Grónska, kam konkrétne idete a ako sa tam dostanete?

Do Grónska sa vyráža 20. júna, veľká časť výpravy bezomňa. Trošku sa tam za dva týždne a pár dní rozlezú a ja sa pridám 8. júla, pretože do toho času som na najdrsnejších paraglidingových pretekoch na svete, Red Bull X-Alps.

Do Grónska vás teda okrem teba a Michala ide viac?

Áno. Ja, Michal, slovenský kapitán Vlado Porvazník a pribrali sme ešte veľmi kvalitných alpinistov Martina KRasňanského a Gabriela Čmaríka. Myslím, že to bude výborná zostava.

Kde a ako sa na Grónsko pripravujete?

Lietame, beháme lezieme :) Prevažne tu na Slovensku, Tatry, ale aj menšie skaly.

Bežný smrteľník si zrejme nedokáže predstaviť, čo všetko príprava na takú výpravu obnáša…

Plánovanie je naozaj najťažšia vec – pripraviť kde a kam ísť hľadať, vybrať a nazhromadiť správny horolezecký materiál, jedlo, či už expedičné, či len zásoby na loď, nájsť dobré letenky či zajednať pušku, to sú tisíce eur.

Pušku napríklad preto, lebo v Grónsku ľadové medvede pokladajú človeka za korisť, preto bez váhania útočia a “lovia “ ľudí. Len tá stojí okolo tisíc euro.

Musíme tiež zohnať foto-video techniku, dron a kamery, nakoľko tentoraz s nami nejde žiaden filmár. Ďalej poistky a náklady na loď. Dohromady cez 11 000 eur. Aj preto sme pristúpili k financovaniu cez crowdfunding, teda ľudia majú možnosť nás podporiť drobnou čiastkou a na oplátku získať napríklad expedičné tričko, prístup k filmu či na pamiatku karabínu ošľahanú expedíciou, kamienok z Grónska alebo Antarktídy, dokonca tandemový let so mnou.

Takže ľadové medvede… Na rovinu, nemáš niekedy strach?

Strach je bežný pocit, ktorý zažíva každý. Aj ja, a nie málo. Otázne je, či sa necháš strachom ovládnuť alebo mu dokážeš vzdorovať a využiť ho vo svoj prospech.

Konať racionálne a zároveň byť nadopovaný adrenalínom a s bleskovými reakciami je fantastický pocit, človek je vtedy schopný zaujímavých vecí a výkonov. Ale inak ako posúvaním hraníc to proste neovládneš. Mám už veľmi veľa zážitkov, kedy som z môjho pohľadu naozaj pozeral smrti do tváre. Č už som sóloval veľké steny, rútil sa z výšky k zemi na padáku, sedel na Kaukazskom vrchole v búrke a okolo udieralai blesky až mi vlasy dupkom stáli, alebo hučal na tigra v Himalájach snažiac sa ho odplašiť… Takže áno, niekedy mám strach.

Už máte nápady, čo po Grónsku?

Ak sa podarí tak, asi Himaláje… ale je vo hviezdach.

Pozrite si autentické zábery z výpravy na Antarktíde v priložených galériách.

Seven Virgin Summits: Autentické zábery z výpravy Slovákov na Antarktíde
20
Galéria
Zdroj: archív J. Koreň
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM