Barbara Dallosová Správy

Kronika z dedinky pri Žiari zaujala odborníkov: Môže sa stať najlepšou na Slovensku!

V tejto obci sú na svoje archívy skutočne hrdí. A majú byť prečo. Potvrdili to aj odborníci.

Ilustračný obrázok k článku Kronika z dedinky pri Žiari zaujala odborníkov: Môže sa stať najlepšou na Slovensku!
Zdroj: POS Žiar n. Hronom

Výberové regionálne kolo celoštátnej súťaže Slovenská kronika 2016 pre autorov kroník a monografií pozná svojich víťazov. Regionálne kolo zastrešilo žiarsky, žarnovický i banskoštiavnický región. Želiezkom v ohni toho nášho bola aj kronika obce Stará Kremnička.

Kronika je obecným pokladom

Stará Kremnička sa môže pochváliť naozaj podrobnými a dôslednými zápismi v archívoch a tiež bohatou fotodokumentáciou. Kroniku v obci už roky vedie dôchodkyňa Alica Vankuličová. Svojskej seniorke neunikne nič čo sa v Kremničke mihne a mnohé udalosti má nielen dôsledne zapísané v kronike, ale i vo vlastnej pamäti.

Čítajte aj: Pani Alicu (78) poznajú široko-ďaleko: Poviete jej dátum a ani google nemá šancu :)

Do súťaže sa zapájala ukážka jedného roka zdokumentovaného v kronike, Stará Kremnička prihlásila rok 2012.

Zlaté pásmo do Kremničky

Odborná porota mala možnosť vidieť práce autorov nie iba obecných a mestských kroník, ale aj napríklad kroniky skupiny, školy či cirkevného zboru, a v rámci monografií prevažne popularizačné a textovo-obrazové monografie.

Kronika zo Starej Kremničky zožala úspech a získala zlaté pásmo v kategórii kroník obcí nad 1 000 obyvateľov. Zlaté pásmo znamená pre obec i kronikárku postup na celoštátne kolo súťaže. O najlepších kronikách na Slovensku sa potom rozhodne v novembri 2016 v Martine.

Po vyhodnotení súťažných prác prebiehal odborný rozborový seminár, ktorý bol zameraný na ich silné a slabé stránky a na to, ako môžu autori daných kroník či monografií v budúcnosti svoju činnosť ešte viac zlepšiť. Účastníci mali možnosť konzultácie svojich prác aj vzájomnej diskusie.

Foto: A. Vankuličová preberá ocenenie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM