Martin Károly Samospráva

Kto bude kandidovať na primátora? O týchto menách sa v kuloároch hovorí...

Aj keď sa ešte mnohí spamätávajú zo šoku z Černajovej abdikácie, predvolebný boj sa pomaly začína. Oslovili sme možných kandidátov.

Ilustračný obrázok k článku Kto bude kandidovať na primátora? O týchto menách sa v kuloároch hovorí...
Foto: Martin Károly

Ivan Černaj sa 23. novembra vzdal primátorovania v Žiari nad Hronom. Po 10-tich rokoch. Ako svojho nástupcu označil vtedajšieho viceprimátora. „V osobe Petra Antala som spoznal človeka s vysokými manažérskymi schopnosťami a morálnymi hodnotami, čiže o najbližšiu budúcnosť mesta nemám obavy,“ uviedol vo svojom vyjadrení.

Peter Antal: To čo spravil Černaj, je na Slovensku nevídané!

Niekdajší viceprimátor, po štvrtkovom zastupiteľstve oficiálny žiarsky primátor, sa s kandidatúrou už zmieril. „Prišiel som sem na dlhšie obdobie ako pár týždňov. Mám množstvo nápadov, ktoré by toto mesto mohli posunúť ešte ďalej,“ uvádza pre žiar24 a dodáva, že definitívne rozhodnutie padne až po vyhlásení volieb.

Podľa Antala je Černajov odchod obrovským gestom a veľkým prejavom umenia odísť. „Pokiaľ už dlhšie cítil, že veci neklapú ako majú, že mesto sa nerozvíja tak prudko ako 8 rokov pred tým, a zároveň cítil, že jeho odstúpením môže podnietiť pozitívnu zmenu, je to obrovská politická zodpovednosť a sebareflexia,“ dodáva.

Predčasné voľby, ktorých termín ešte nie je známy, ale nebudú len s jedným kandidátom.

Ladislav Kukolík: Treba urobiť veľké upratovanie

Černajov rival, z predchádzajúcich volieb sa rozhodol bojovať aj v predčasných voľbách. „Áno zvažujem kandidovať na post primátora,ale definitivne rozhodnutie urobím neskôr po vyhlásení termínu volieb predsedom NR SR,“uvádza Ladislav Kukolík.

Podľa neho skrátené volebné obdobie je nevýhodou, napriek tomu sa rozhodol bojovať. „Na druhej strane je potrebné vykonať veľké upratovanie po 10 ročnom období predošlého primátorovania Ivana Černaja, na čo možno bude stačiť toto zvyšné obdobie. Tak isto som presvedčený, že je potrebná výmena aj na ďalších pozíciach vedenia mesta poznačené únavou s cieľom priniesť nové myšlienky a impulzy pre rozvoj nášho mesta,“ uvádza pre žiar24.

Pre mňa nie je prekvapením jeho odstúpenie. Nielen podľa môjho názoru, jedinou a skutočnou motiváciou jeho kandidatúry bolo vysúťaženie najväčieho projektu mesta za cca 600mil.sk z EU fondov a to centra pre zhodnocovanie odpadov, o ktorom sa ale minimálne hovorilo a hovorí! Tak isto posledné dva roky dával prednosť už iným všeobecne známym aktivitám, jednoducho už rezignoval na mesto a de facto ho už ani neviedol.Jeho odstúpenie považujem za nezodpovedné a zbabelé,“ myslí si o odstúpení Černaja Ladislav Kukolík.

Noro Nagy: Nebudem kandidovať

Medzi možnými kandidátmi na žiarskeho primátora, rezonovalo aj meno Norberta Nagya. Veľkého kritika predošlých Černajových krokov. „Vôbec som neuvažoval kandidovať,“ reaguje súčasný poslanec a na margo skráteneého volebného obdobia dodáva: "Popri veľmi slabej angažovanosti primátora Ivana Černaja v tomto volebnom období vynikol konštruktívny a ľudský prístup vedenia mesta súčasného viceprimátora Petra Antala. Ostatné je pre mňa len špekuláciou.

Stále sa však čuduje Černajovému rozhodnutiu, ktorý uviedol, že odchádza aj kvôli tomu, že nenašiel dostatočnú podporu v radoch poslancov. „Čo sa týka mestského zastupiteľstva, nepoznám jediný bod, kedy ho v konštruktívnych návrhoch mestský parlament nepodporil. S nami poslancami sa nerozlúčil,“ dodáva Nagy

Peter Dubeň: V týchto voľbách nie

V kuloároch sa skloňovalo aj ďalšie meno súčasného poslanca, ten je ale už rozhodnutý. „Na post primátora mesta kandidovať v najbližších voľbách nebudem,“ uvádza pre žiar24 Peter Dubeň.

Podobne ako Noro Nagy nerozumie odstúpeniu Černaja. „Pravé dôvody odstúpenia pozná iba sám Ivan Černaj. Akékoľvek dohady su neopodstatnené. No rozhodne dôvod na rezignáciu nie je strata podpory v mestskom parlamente, ako sa on vyjadril vo svojom vyhlásení. Ak je strata podpory jeho osoby ako primátora v parlamente iba to, že niektorí poslanci nezdieľali jeho názor a mali vlastné riešenia na konkrétnu vec i spôsob riadenia, tak podľa mňa toto nie je vážny dôvod na rezignáciu,“ uvádza Peter Dubeň pre žiar24.

Ján Vinarčík: Podporím Antala

Ďalším skloňovaným menom je Ján Vinarčík. Takisto ale oznámil, že v týchto voľbách kandidovať nemieni. „Tento môj postoj vychádza z tej logiky, že najprirodzenejším, najmenej stresujúcim a turbulentným pre mesto, mestské zastupiteľstvo i mestský úrad bude taký vývoj, keď po období výkonu povinností primátora z pozície viceprimátora bude Peter Antal plynulo pokračovať na tejto pozícii do konca roka,“ vysvetľuje Vinarčík.

Výkon funkcie v samosprávnych orgánoch v skrátenom období je vždy len vyriešením konkrétneho problému, konkrétnej situácie, svojim spôsobom odstraňovaním následkov nejakej havárie. V súvislosti s tým je to vždy nevýhoda pre všetkých – pre komunitu, pre štruktúry zabezpečujúce jej fungovanie aj pre kandidátov, ktorí sa uchádzajú o uvoľnený post,“ dodáva Vianarčík na margo skráteného volebného obdobia.

V najbližších voľbách, ktorých termín určí predseda Národnej rady SR, môžu samozrejme kandidovať aj iní záujemcovia. O vývoji tejto témy vás budeme pravidelne informovať.

Súvisiace články:

Poslanci pred kamerou o odchode Černaja, pozrite si to
Veľké zmeny v Žiari: Ivan Černaj sa vzdal funkcie primátora!

Predčasné voľby v Žiari
5
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM