Martin Károly Kultúra

Kultúrne leto vyvrcholí cez víkend Salamandrovými dňami

Banská Štiavnica 6. septembra (TASR) - Na podujatia azda najbohatšie kultúrne leto v histórii Banskej Štiavnice ukončia nadchádzajúci víkend tradičné Salamandrové dni. Mestské slávnosti sa tento rok konajú aj vďaka podpore Medzinárodného višegrádskeh

Ako TASR informoval vedúci odboru kultúry na Mestskom úrade v B. Štiavnici Rastislav Marko, vrcholom akcie bude tradičný Salamandrový sprievod, v ktorom sa predpokladá účasť viac ako 700 ľudí najmä zo Slovenska a Maďarska.

História sprievodu siaha do dôb Baníckej akadémie, kedy ho vytvorili študenti ako zábavu a paródiu na mestský život. Po zániku akadémie sa sprievod podarilo obnoviť v roku 1934, do roku 1991 sa od tohto obdobia organizoval ešte šesť krát. Od spomenutého roku je historický Salamandrový sprievod každoročnou atrakciou, lákajúcou do starobylého baníckeho mesta tisícky návštevníkov.

Okrem hlavnej atrakcie podujatia čaká na návštevníkov vystúpenie detských folklórnych súborov a hudobných kapiel, pričom zrejme najväčším ťahákom akcie bude český spevák Janek Ledecký, ktorý patril medzi najväčšie hviezdy česko – slovenskej populárnej hudby v 90. rokoch minulého storočia.

Pre deti je pripravený bohatý sobotný program na Dolnej ružovej ulici pod názvom Salamandrová Ružová. Svoje miesto bude mať aj jarmok, v rámci ktorého sa odprezentuje aj Česká republika so svojimi atrakciami.

Mesto Banská Štiavnica ako hlavný organizátor podujatia zároveň ocení osobnosti Banskej Štiavnice a to počas slávnostného zasadnutia Mestského zastupiteľstva v kostole sv. Kataríny. Celé Salamandrové dni sú spojené s celoslovenskými oslavami Dňa baníkov, hutníkov, geológov a naftárov.

Zdroj a foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM