Martin Károly Rôzne

Kunešov nie je pokrytý mobilnou sietou, obyvatelia sú odkázaní na pevné linky

Kunešov 15. októbra – Lákavé ponuky mobilných operátorov obyvateľov Kunešova neďaleko Kremnice nezaujímajú. Obec totiž patrí k tým slovenským oblastiam, ktoré majú veľké problémy s pokrytím mobilnej siete. Vďačí za to svojej polohe. Dedinka s približ

My tu máme veľmi veľké problémy s mobilným signálom, pretože signál tu vôbec nie je, nepokrýva našu oblasť,“ uviedol pre TASR starosta Kunešova Ján Ihring s tým, že obyvatelia sú tak odkázaní na pevné linky. „Bol by potrebný nejaký vykrývač alebo také niečo. Žiaľ, hovoril som s viacerými operátormi, nikto nie je do toho ochotný investovať prostriedky, pretože to pre nich nie je zaujímavé,“ dodal.

Podobne je to aj s internetom. Jeden z operátorov tu síce v poslednom čase postavil stožiar, vďaka ktorému by mal byť v obci dostupný rýchly internet, no reálne ešte podľa starostu nefunguje. „Chceli sme pre verejnosť vybudovať na úrade takú miestnosť, kde by boli počítače s internetom. Už sme to mali pripravené, len potom prišli pracovníci a povedali, že sa to nedá napojiť,“ podotkol.

Na obecnom úrade síce internet z pevnej linky zapojený je, veľkým pomocníkom však nie je. „Je to časovo veľmi náročné a finančne, pretože kým nám stiahne poštu, tak to niekedy trvá aj štyri – päť hodín,“ podotkol starosta. Jeho slová potvrdzuje aj pracovníčka obecného úradu Anna Neuschlová. „Napríklad, keď potrebujem poslať každý mesiac výkazy do poisťovní a podobne, tak to my vôbec odtiaľto nejde. Musím ísť do vedľajšej obce a stade to posielam,“ podotkla.

Mobilné telefóny sú zbytočné aj na obecnom úrade. „Používame len pevnú linku. Vo vnútri budovy signál vôbec nie je, musíme behať vonku po ulici hore-dolu, kde chytíme niečo, pár čiarok,“ zhodnotila Neuschlová. Väčšina obyvateľov sa tak spolieha práve na pevné linky. Mobilné telefónny síce majú, no využívajú ich najmä, ak opúšťajú obec. „Aj na internet chodia napríklad do Kremnice. Ľudia ho potrebujú aj na prácu, nielen na zábavu. Idú k známym, k rodine, aby si porobili to, čo potrebujú,“ dodal starosta.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM