Martin Károly Rôzne

Kúpanie v nekontrolovaných jazerách len na vlastnú zodpovednosť

Súčasné horúčavy lákajú k vode. Máte však istotu, že vami zvolené jazero je hygienicky neškodlivé? My sme sa informovali za vás na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom.

Podľa zákona máme povinnosť robiť monitoring vody na kúpanie vo vyhlásených kúpacích oblastiach,“ hovorí vedúca úseku hygieny životného prostredia Jana Štoffová. Úrad každé dva týždne kontroluje kvalitu vody v Dolno Hodružskom, Vindšachtskom, Veľkom Richňavskom, Počúvadlianskom a Veľkom Kolpašskom jazere. „V súčasnosti vyhovuje normám každé z kontrolovaných jazier na kúpanie.“ Okrem toho úrad raz ročne na vlastné náklady monitoruje ďalších päť prírodných kúpacích zón: Tajch v Novej Bani, Kopanice v Hodruši Hámre, Klinger, Evičkino jazero a Belianske jazero. „Odber a analýza vzoriek je finančne náročná záležitosť a my nemôžeme robiť monitoring každej vodnej plochy,“ reaguje Štoffová na otázku kvality ostatných jazier v regióne, zároveň však dodáva, že vykonať analýzu aj z iných vôd nie je problém, pokiaľ ho z peňažnej stránky zabezpečí niekto iný.

Kúpanie v nekontrolovaných vodných plochách vykonávajú občania na vlastnú zodpovednosť, dobré však je, pokiaľ má jazero samočistiacu schopnosť, teda prítok spolu s odtokom a vyhovujúcu flóru,“ hovorí vedúca oddelenia hygieny životného prostredia o kúpaní v nekontrolovaných jazerách, medzi ktoré určite patrí aj takzvaný „Baywatch“ pri motoreste Dubník. „V súčasnosti by bolo lepšie, keby neboli také horúčavy, pretože podporujú rast siníc, ktoré tvoria vodný kvet spôsobujúci rôzne zápalové ochorenia.

Stále preferovanejšou otázkou je aj dilema, či je vhodnejšie na kúpanie kúpalisko alebo prírodné jazero: „Toto je hypotetická otázka, prírodné vody sú vhodnejšie z toho pohľadu, že sa v nich nepoužívajú dezinfekčné prostriedky, ktoré sú v prípade kúpaliska nevyhnutnosťou. Je teda na každom ako sa rozhodne, pretože aj kúpaliská musia zabezpečiť, aby bola kvalita vody vyhovujúca,“ uzatvára Štoffová.

**KP **

Baywatch
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM