Jozef Legéň Rôzne

Kupujete ojazdené auto? Poradíme vám...

V dnešnej dobe si pri kúpe akéhokoľvek tovaru z druhej ruky nemôžete byť nikdy istý, či nekupujete "mačku vo vreci". Toto platí aj pri kúpe ojazdeného auta. Poradíme vám na čo sa pri kúpe upriamiť.

Ilustračný obrázok k článku Kupujete ojazdené auto? Poradíme vám...
Zdroj: Dnes24.sk

Stočené kilometre, falošná servisná knižka,…

Ku kúpe vozidla je dobré prizvať odborníka, ktorý už väčšinou na prvý pohľad vidí, či bolo vozidlo havarované. Záujemcom o kúpu ojazdeného auta to radí Združenie na ochranu vlastníkov automobilov SOVA. Upozorňuje, že vyplneným servisným knižkám, ktorým sa v pripisoval význam v minulosti, sa už veľmi veriť nedá, pretože sa často falšujú.

„Najčastejšie sa nám sťažujú a reklamujú technické závady, ktoré vyplývajú z veku a najazdených kilometrov. Takže v skutočnosti sú najväčšie problémy so stočenými kilometra, omladenými vozidlami a sfalšovanými servisnými knižkami. Bežné sú aj zatajené havárie či vozidlá v zálohe alebo v exekúcii,“ uvádza združenie. Odporúča vybrať si auto vo väčšom autobazáre, ktorý poskytuje garancie na technický stav, najazdené kilometre, pôvod a právnu čistotu vozidla, pretože u nich má zákazník väčšiu šancu na vrátenie plnej sumy za vozidlo v prípade reklamácie či odstúpenia od zmluvy. „Záujemcom o kúpu ojazdeného auta odporúčame vždy všetko ešte pred podpisom dôkladne skontrolovať. Nepodpisujte nič pod nátlakom, alebo keď zneniu nerozumiete. Vtedy je lepšie obrátiť sa na odborníka,“ radí SOVA.

SOVA odporúča

O tom, na čo si dať pozor pri kúpe ojazdeného auta, sa píše v príručke, ktorú vydalo združenie SOVA a je možné si ju zadarmo stiahnuť z jeho webu. V prípade pochybností je podľa neho napríklad možné určiť skutočný rok výroby auta z kódov na sklách, bezpečnostných pásoch, sedadlách, plastových dielcoch, agregátoch, ABS, na klimatizácii či nádobkách prevádzkových kvapalín. „Ak má jedno alebo viac skiel iný kód, znamená to, že sklá boli vymenené. Avšak k tomu mohlo dôjsť po havárii alebo len po prasknutí skla. Každopádne sa potom zamerajte na túto časť karosérie a pozorne ju skontrolujte,“ uvádza sa v príručke. Ďalej napríklad upozorňuje, že najdôležitejším číslom automobilu je kód VIN (vehicle identification number – pozn.), ktorý musí byť rovnaký na vozidle aj v osvedčení o evidencii vozidla. „Skontrolujte, či nie je zmenený, neodborne prerazený alebo či niekto nemanipuloval s dielcom, na ktorom je VIN kód vyrazený,“ upozorňuje SOVA.

Pri kúpe ojazdeného vozidla treba dávať pozor na takzvané skladačky, teda autá, ktoré sú pozvárané z niekoľkých častí viacerých vozidiel. „Práve takto poskladané vozidlá sú bez špeciálnych overovacích postupov a prístrojov ťažko odhaliteľné, čo sa prejavuje aj tým, že veľký počet z nich sa dostáva späť do obehu na cestné komunikácie,“ povedal Miroslav Strelec z poverenej technickej služby kontroly originality IRIS IDENT.

Dodala, že takéto skladačky sú nebezpečné pre cestnú premávku, pretože majú zoslabenú konštrukčnú pevnosť a na ceste sa môžu správať nepredvídateľne. Na zistenie neoprávnených zásahov do konštrukcie vozidla sa podľa neho používajú rôzne metódy.

foto: iliustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM