Martin Károly Kremnica

Kuriozita na vzácnom stĺpe: Božia ruka odrazila hlavu Archanielovi Gabrielovi!

Kremnica má dočasne o jednu kuriozitu navyše. Pri manipulácii s vysokozdvižnou plošinou sa podarilo robotníkom na barokovom morovom stĺpe odraziť ruku Boha zo svätej Trojice. Tá následne zhodila hlavu Archaniela Gabriela.

Ilustračný obrázok k článku Kuriozita na vzácnom stĺpe: Božia ruka odrazila hlavu Archanielovi Gabrielovi!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Dominanta kremnického námestia, barokový stĺp zo 18. storočia, bol v ostatných rokoch dôkladne zrekonštruovaný. Pri jeho údržbe, konkrétne zlátení jeho vrchnej časti, došlo k jeho poškodeniu.

Stĺp sa poškodil pri manipulácii s vysokozdvižnou plošinou. Žeriavnik nechtiac zavadil o Božiu ruku,“ potvrdila pre žiar24, Mariana Donovalová, vedúca oddelenia výstavby a životného prostredia, kremnického mestského úradu. Pri páde častí sôch sa nikomu nič nestalo.

Mesto situáciu rieši. „Žeriavnik bol našťastie poistený, rekonštrukcia by teda mala byť hradená z jeho poistky,“ dopĺňa Donovalová. Presné termíny ale nevedela uviesť.

Morový stĺp prešiel v minulosti viacerými fázami obnovy. Naposledy ho rekonštruovali od roku 1992 až do roku 2005. Na stľpe sú kópie sôch. Originály sú umiestnené v lapidáriu kremnickej radnice.

Božia ruka odrazila hlavu Archanielovi Gabrielovi!
7
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM