Barbara Dallosová Správy

Kus histórie, pot a drina: Pomáhať do nášho regiónu chodia aj Bratislavčania, ktorí vidia krompáč prvý raz! FOTO

Vôľa zachovať kúsok vzácnej minulosti robí divy. Nezamestnaní dostali prácu, ľudia z kancelárií chytili do ruky krompáč a lopatu a zapájajú sa dokonca aj traja zvierací pomocníci.

Ilustračný obrázok k článku Kus histórie, pot a drina: Pomáhať do nášho regiónu chodia aj Bratislavčania, ktorí vidia krompáč prvý raz! FOTO
Zdroj: TASR

Aj tento rok sa budú na zveľaďovaní hradu Revište podieľať ľudia zo Žarnovice a blízkeho okolia, ktorí sú bez práce. Vďaka programu ministerstva kultúry a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny o zamestnávaní nezamestnaných pri obnove kultúrnych pamiatok tu na šesť mesiacov našlo robotu 19 ľudí.

Nezamestnaní urobia za 15 dní to čo iní za rok

,,Tento rok je to už po štvrtýkrát, čo pokračujeme v tomto programe,„ hovorí Miroslav Seget zo Združenia na záchranu hradu Revište. Od apríla do októbra tu pracuje 19 ľudí, medzi ktorými sú piati odborní pracovníci. ,,Sú tu mnohí aj z minulého roka. Mnohí sa tešili, kedy nastúpia. Často sa aj ozývali dopredu, kedy sa už začne, že sa tešia na prácu na hrade,“ hovorí o zamestnancoch Se­get.

Ich práca je podľa jeho slov pre združenie veľkým prínosom. ,,Keď si to len tak laicky prepočítame, tak za 15 dní prác nezamestnaní na hrade urobia toľko roboty ako dobrovoľníci za celý rok. To znamená, že ich práca počas tých šiestich mesiacov je ako odvedená práca dobrovoľníkov počas 12 rokov. Je to pre nás teda obrovská pomoc," zhodnotil Seget.

Pomôže dotácia

Od začiatku mája sa k týmto 19 zamestnancom pridajú ďalší dvaja odborní murári. Pod ich vedením začne záchrana Severného paláca. Združeniu sa zároveň podarilo získať z ministerstva kultúry dotáciu vo výške 27 000 eur. Tieto finančné prostriedky použijú podľa Segeta najmä na nákup stavebného materiálu, dokúpenie lešenia a mzdy dvoch odborných murárov.

Jedným zo zamestnancov je aj Stanislav Kasan z Tekovskej Breznice, ktorý tu pracuje už druhý rok. V tíme je koordinátorom prác. Pritom zužitkoval aj svoje skúsenosti z predchádzajúcich zamestnaní. ,,Je to taká zaujímavá práca. Baví ma história a niečo zaujímavé zároveň urobíme v tomto kraji pre návštevníkov, pre turistov," podotkol. Robotu na hrade oceňuje aj preto, že pracujú v prírode, na čerstvom vzduchu.

V súčasnosti v hradnom areáli pokračujú na prípravných prácach. ,,Od budúceho týždňa by sme mali začať murovať na severnej veži, kde je postavené lešenie. Robia sa výkopové práce v spodnej časti od brány," vymenoval Kasan. Zamestnanci robia tiež chodníky a prístupové cesty v okolí hradu. V budúcich dňoch by mali na hrade robiť prieskum archeológovia.

Zvierací pomocníci aj posila z kancelárií

V areáli hradu pribudol aj malý príbytok pre troch zvieracích „pracantov“. Tri malé kozy spásajú ťažko dostupné miesta. ,,Tam kde nevieme dostať zamestnancov, lebo sú to nebezpečné miesta, kde sa nedá terén vykosiť, upraviť, tak tie kozičky pospásajú. Priťahujú tiež turistov," uviedol Kasan.

Práce na záchrane hradu však budú pokračovať aj počas dobrovoľníckych brigád. Na tento rok ich má združenie naplánovaných celkom 14, pričom väčšina z nich bude jednodňových a asi dve budú dvojdňové. Na nich sa podľa Segeta pravidelne stretne približne 12 až 20 dobrovoľníkov.

Kým z miestnych chodí podľa jeho slov len málo dobrovoľníkov, na popularite získavajú tematické brigády, ktoré tvoria zamestnanci firiem. ,,Napríklad dvakrát do roka k nám chodia pracovníci jednej spoločnosti z Bratislavy. Ľudia z kancelárií, ktorí sa chcú odreagovať. Zažiť niečo nové, tak prídu sem a pomáhajú. Veľakrát tu prvýkrát vidia krompáč a lopatu, ale sú plní elánu," podotkol.

Za 15 dní spravia nezamestnaní taký kus práce, ako dobrovoľníci za rok
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM