Martin Károly Rôzne

L. Kukolík: Hlasovanie nebolo kóšer

Žiar nad Hronom 5. januára - Bývalý poslanec žiarskeho mestského parlamentu a kandidát na žiarskeho primátora, Ladislav Kukolík, podal 3. januára tohto roku podnet na okresnú prokuratúru, v súvislosti s opakovaným hlasovaním nových poslancov o návrhu

Ladislav Kukolík tvrdí, že došlo k porušeniu rokovacieho poriadku žiarskeho parlamentu potom ako primátor Ivan Černaj, vyhlásil prvé hlasovanie o tomto bode za zmätočné. VZN-ko, v ktorom sa zvýšila daň z priestorov slúžiacich na podnikanie z 3,65 € na meter štvorcový za rok, na 4,4 €, bolo poslancami 15. decembra, odsúhlasené až na druhý krát.

Chcem zdôrazniť ,že po hlasovaní nikto z poslancov ani z vedenia mesta nepodal žiadnu námietku alebo inú formu pripomienkovania k hlasovaniu a zasadnutie MsZ pokračovalo normálne ďalej podľa programu až k záveru, keď na návrh poslanca Rišňovskeho, ktorý tlmočila /diskrétne/ prednostka primátorovi, bolo rokovanie prerušené,“ uvádza vo svojom vyjadrení poslanec BBSK, Ladislav Kukolík. Ďalej uvádza, že po 20 až 30 minútovej prestávke, primátor označil pôvodné hlasovanie za zmätočné, kvôli údajným problémom dvoch poslankýň pri hlasovaní. „Je tu podozrenie, že nie všetko bolo kóšer,“ dodáva Kukolík s tým, že podľa neho rokovací poriadok mesta nepozná pojem zmätočné hlasovanie. /viac vo videu/

Prijatie podnetu na Okresnú prokuratúru v Žiari nad Hronom potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár. „Prokurátorka si už vyžiadala od mesta potrebné dokumenty,“ potvrdil Vozár pre Žiar24.

Mesto, prostredníctvom hovorcu Martina Baláža, nevidí druhé hlasovanie o tom istom bode ako protizákonné. „Podľa zápisnice ale aj video záznamu na mestskej webovej stránke ale aj portáli Žiar24 je jasné, že poslankyňa Katarína Dekýšová, sama požiadala o opätovné hlasovanie, kvôli tomu, že jej ako aj ďalšej poslankyni Monike Balážovej, zlyhalo hlasovacie zariadenie,“ kontruje hovorca Baláž. Ďalej dodáva,: „preto poslanci opätovne hlasovali o tom, že budú hlasovať o novom VZN-ku, alebo jeho zmenách. Schválili nové hlasovanie a vlastne potom prijali nové uznesenie.

Právnička Lucia Koloňová v súvislosti s opätovným hlasovaním tvrdí, že vedenie o rokovaní zastupiteľstva je upravené v Zákone o obecnom zriadení, ktorý kompetencie mestského zastupiteľstva upravuje len veľmi všeobecne. Podrobnosti podľa nej konkrétne rieši schválený rokovací poriadok daného mesta.

V rokovacom poriadku Mestského zastupiteľstva v Žiari nad Hronom, schválenom 12. augusta 2010 sa v §8 v odseku 9 uvádza: „O predloženom návrhu uznesenia poslanci hlasujú len jeden krát, ak sa poslanci nedohodnú inak.

Toto opätovné hlasovanie je v súlade s rokovacím poriadkom, teda sa nič neporušilo, nič nezákonné sa nestalo,“ dodáva Martin Baláž.

Je to nebezpečný precedens do budúcnosti, ktorý môže meniť pôvodné rozhodnutia takýmto modelom,“ vyjadril sa pre Žiar24 Ladislav Kukolík.

Termín vyhodnotenia prípadu Okresnou prokuratúrou v Žiari nad Hronom nie je zatiaľ známy. Podľa hovorcu Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivana Vozára, by rozhodnutie nemalo prísť neskôr ako o dva mesiace.

O prípade Vás budeme priebežne informovať.

/mak/

Na prvom zastupiteľstve sa riešili chýbajúce financie http://www.ziar24.sk/news.php?… Diskusia a zmätočné hlasovanie v žiarskom parlamente 1 http://www.ziar24.sk/news.php?… Diskusia a zmätočné hlasovanie v žiarskom parlamente 2 http://www.ziar24.sk/news.php?…

L. Kukolík: Hlasovanie nebolo kóšer
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM