Jakub Tílesch Krimi

L. Žitňanská rovnejšia medzi rovnými?

Kremnica - 15. novembra sa v Kremnici konala diskusia na tému „Prečo padla vláda? Musíme v kríze iba strácať? Je zápas o justíciu vybojovaný?“, ktorú organizovala strana SDKÚ-DS. Automobil Ministerstva vnútra SR /MV/ pritom zaparkoval na mieste vyhra

Jej účastníčkou bola aj Lucia Žitňanská, ministerka spravodlivosti SR, z politickej strany SDKÚ-DS. V tomto čase sme boli informovaný o tom, že vozidlo ktorým prišla Doc. JUDr. Lucia Žitňanská, PhD., zastavilo a stálo na mieste parkoviska vyhradeného pre invalidov. So žiadosťou o stanovisko sme oslovili hovorcu strany SDKÚ-DS Michala Lukáča, ktorý nás však odkázal na ministerstvo spravodlivosti, keďže ministerka na svoju prepravu využíva motorové vozidlá Ministerstva vnútra.

Hovorca Ministerstva spravodlivosti SR, Mgr. Peter Bubla nám poskytol nasledovné stanovisko: Ďakujeme za upozornenie o parkovaní vozidla, keď v ňom nie je ministerka. V každom prípade uvedené vozidlo je v správe ministerstva vnútra. Ich vodičmi sú príslušníci z Úradu na ochranu ústavných činiteľov, a preto otázky ku konkrétnej situácii odporúčame smerovať na Úrad a teda na priamych nadriadených šoféra.

Považujeme však za dôležité uviesť, že pokiaľ je ministerka v aute, trvá na dodržiavaní dopravných predpisov a vyslovene nemá rada využívanie neopodstatnených výnimiek, uvádza v závere stanoviska.

Aby sme mohli poskytnúť korektné informácie, obrátili sme sa na Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, aby nám ako nadriadený orgán Úradu na ochranu ústavných činiteľov, poskytli ich stanovisko, v ktorom sa uvádza: Pri zabezpečovaní ochrany a prepravy ministerky spravodlivosti SR p. Žitňanskej použil policajt Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR na príjazd a zastavenie vozidla v Kremnici miesto označené ako „Parkovisko s vyhradeným státím.

Stanovisko dopľňa Lucia Garajová – Komunikačný odbor kancelárie ministra vnútra: O spôsobe príjazdu, mieste zastavenia a odjazdu rozhodujú policajti Úradu pre ochranu ústavných činiteľov.

Ako Garajová ďalej uviedla// „Uvedené miesto bolo použité len na nevyhnutne potrebnú dobu na bezpečné vystúpenie chránenej osoby, čo nepresiahlo 5 minút. Týmto konaním nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky a k obmedzeniu užívania vyhradeného parkovacieho miesta došlo len v nevyhnutnej miere.“ //

Podľa našich informácií, však toto vozidlo parkovalo na mieste už niekoľko minút pred vystúpením L. Žitňanskej na spomínanej diskusií, ako aj počas jej vystúpenia čo malo byť viac ako spomínaných 5 minút.

Za uvedený priestupok je vodič na mieste je riešený v blokovom konaní, kde môže dostať blokovú pokutu do 150€, pričom uvedený priestupok nie je možné v zmysle zákona riešiť napomenutím, prípadne v správnom konaní mu môže byť uložená pokuta od 60 do 300 € a zákaz činnosti do dvoch rokov.“ uvádza k prípadu Roman Brhlík, náčelník MsP v Kremnici.

Keďže vedľajšie parkovacie miesta boli obsadené, vozidlo prepravujúce osoby so ZŤP by v tomto prípade muselo využiť bežné parkovacie miesto a takejto osobe by to spôsobilo ďalšie komplikácie v preprave.

Autor: Jakub Tílesch Foto: Topka: tasr.sk/jat Galéria: jat

Zitnanska parkuje
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM