Martin Károly Kultúra

Témy knižného debutu Žiarčanky Kristíny (29): Láska, sex a nevera!

Posledné riadky som čítala cez slzy. Toto dielo je excelentné! Žila som príbehom Zoe a nebyť občasných povinností, dám ju na jeden šup. Píše o knihe známa herečka Karin Haydu. Debut Kristíny Falťanovej, Modlitba za hriech, bude čoskoro v predaji. Prečítajte si rozhovor s mladou, nádejnou autorkou.

Ilustračný obrázok k článku Témy knižného debutu Žiarčanky Kristíny (29): Láska, sex a nevera!
Zdroj: Dnes24.sk

Tridsiatnička Zoe cíti, že v jej živote čosi nie je v poriadku. A nemýli sa! Práve totiž zisťuje, že manžel Teo ju podvádza. Navyše so spoločnou priateľkou z mladosti. Po neúspešných pokusoch zachrániť, čo sa dá, prichádza rozvod,“ takouto situáciou začína príbeh knihy z pera mladej autorky.

Príbeh sa ale ďalej vyvíja nečakaným spôsobom. „Pôvodne som uvažovala nad tým, že napíšem akýsi návod na prežitie po rozvode, príbeh sa ale neočakávane začal vlniť sám, tak ako život,“ vyvetľuje Kristína. Knihu chceli nakoniec vydať až dve vydavateľstvá.

Pre koho hlavne si písala?
Hlavnou cieľovou skupinou boli ženy. Podvedené, rozvedené alebo aj také, ktoré sa možno nachádzajú kdesi na rázcestí a nevedia čo ďalej. Taktiež pre ženy, ktoré sklamanie z lásky prežívajú, alebo jeho trpkosť už na vlastnej koži kedysi v minulosti pocítili. No keď sa nad tým teraz tak zamýšľam, možno by nebolo na škodu, keby si knihu prečítali aj muži. Svoje bývalé, súčasné alebo budúce polovičky by v konaní a prežívaní istých pocitov ľahšie pochopili.

Nájdu sa v príbehu aj Žiarčania?
Niektorí určite :)

Do akej miery je kniha autobiografická?
Ja som zástancom názoru, že autor najlepšie píše o tom, čo si sám prežil, prípadne o tom, čo sa odohralo v jeho bezprostrednom okolí. Len tak dokáže čitateľom skutočne verne opísať a sprostredkovať dej, okolnosti, myšlienky a tiež pocity, ktoré hlavný hrdina v knihe prežíva. Nedokázala by som písať o jadrovom výskume, ani o lete na mesiac. Jedine, že by som presedlala na science fiction. Moja kniha je však veľmi realistická. Väčšinu zážitkov som mala z prvej ruky.

Sama máš za sebou rozvod, funguje táto kniha ako návod pre iné ženy v podobnej situácii?
Myslím, že by pokojne mohla. V prvej časti sa podrobne venujem pocitom a tiež jednotlivým krokom ako sa z traumy, ktorou rozvod bezpochyby je, dostať čo najrýchlejšie. Mimochodom, vieš, že po smrti rodičov a detí je rozvod najtraumatizu­júcejšou udalosťou, ktorá ťa v živote môže zasiahnuť? Pre hlavnú hrdinku Zoe je to teda „podpásová“ rana osudu, ktorá jej nielenže zlomí rebrá, ale aj natrhne pečeň a slezinu. Napokon to však zvládne, ako my všetky.

Bolo to pre teba ťažké obdobie?
Iste. Našťastie som okolo seba mala dobré, aj rozvedené priateľky, ktoré ma zobrali pod svoje ochranné krídla. Poradili čo robiť, ale aj čomu sa radšej vyhnúť. Boli pri mne, keď som plakala, aj keď som sa smiala. Zamestnávali ma, no a tiež sa so mnou tešili, keď som opäť začala milovať. Keby som vtedy vedela, aká krásna etapa života sa mi po rozvode začne, exmanžela by som na rozlúčku objala a povedala ďakujem!

Ako sa ti píše o sexe?
Neviem, o sexe nepíšem. Šteklivé a horúce časti, ktoré v knihe sú by som nenazývala sexom. Pokiaľ zaň teda môžeme považovať čisto živočíšnu a pudovú potrebu. Ja som sa v knihe snažila opisom vyjadriť fyzické aj duševné splynutie ľudí, ktorí sa milujú.

Je v knihe veľa horúcich scén?
Podľa toho, čo čitateľ očakáva. Pre niekoho veľa, pre iného možno málo. Ja by som povedala tak akurát. Nie je ich však ani zďaleka toľko ako v súčasnosti mimoriadne úspešnom zahraničnom románe sfarbenom do siva…

Momentálne si na materskej dovolenke, je tvoj syn zhovievavý k písaniu?
Ale áno. Keď som s písaním začala, mal len pár mesiacov, takže takmer vždy bol pri mne. Pozoroval ma, počúval, keď som si jednotlivé riadky čítala, alebo o nich nahlas uvažovala. Niekedy mi dokonca spal v náručí, zatiaľ čo ja som ako ďateľ jednou rukou ťukala do klávesnice. Keď som s knihou finišovala, pomohol mi veľmi priateľ, rodičia aj sestra, ktorí sa pravidelne menili na animátorov. Bez ich podpory by som to nikdy nezvládla.

Dá sa z písania kníh vyžiť?
To záleží od finančných nárokov, životného štandardu spisovateľa a tiež počtu predaných kníh. Domnievam sa, že v zahraničí je to jednoduchšie. No a priama odpoveď na tvoju otázku znie: Pevne verím, že áno :)

Kedy a kde bude krst?
Prvýkrát knihu uvedieme do života na Bibliotéke, teda medzinárodnom knižnom veľtrhu, 15. novembra o 13.00 hod. v Bratislave. Budem však veľmi rada, ak sa mi podarí zorganizovať aj druhý krst doma, medzi Žiarčanmi.

Malá chrumkavá ukážka z knihy

Niežeby sa mi nočné laškovanie s Maxom nepáčilo, Bože uchovaj. Najradšej by som si nakrútila do zadku vrtuľu a letela za ním. Sex s ním bol magický aj z dvetisíckilo­metrovej vzdialenosti, takže aká explózia pocitov to už musela byť na milimeter blízko? Vnútorné výčitky a ťaživý pocit zodpovednosti voči vzťahu so Simonom však boli silnejšie.
Dosiaľ som si nikdy nemyslela, že prežívať rovnako intenzívne city k dvom rozdielnym mužom je skutočne možné. Vetu milujem ich obidve som pokladala za hlúpu výhovorku zbabelých smilných mužov.
„No jasné! Klamárski hajzli,“ vyhlasovala som vtedy. Dnes by som im však na znak spolupatričnosti najradšej poslala omluvné psaníčko a doutník na usmířenou.
„Zoe, si tu?“ prebral ma z ťažkých úvah Maxov hlas.
„Oh, áno.“
„Deje sa niečo?“
„Hmm.“
„Fúha, urobil som niečo?“ Max sa prekvapene zasmial v snahe uvoľniť seba a možno aj mňa.
„Máš chuť sa zahrať?“ položila som nečakanú otázku.

Knihu vydalo žilinské vydavateľstvo Artis Omnis.

Modlitba za hriech
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM