Barbara Dallosová Správy

Letný pavilón na žiarskom námestí: Čo bude so stavbou v zime?

Plánovaný letný pavilón, ako už napovedá jeho názov, má poslúžiť Žiarčanom v teplejšom období roka. Čo ale bude s drevenou konštrukciou keď udrú mrazy?

Ilustračný obrázok k článku Letný pavilón na žiarskom námestí: Čo bude so stavbou v zime?
Zdroj: Mesto Žiar nad Hronom

Mesto v uplynulých rokoch vybudovalo oddychovú zónu na takzvanej Hviezdoške a začalo so stavbou zóny na Etape, v poradí tretia oddychová zóna má stáť uprostred mesta.

Pavilón bude mať podobu drevenej konštrukcie situovanej okolo fontány na Námestí Matice slovenskej. Jej súčasťou majú byť premiestniteľné prvky pre deti, hojdačky, malé pieskovisko, miesta na sedenie aj kontajnerová zeleň, ktorá má zjemniť rozľahlú betónovú plochu. Pozrite si VIZUALIZÁCIE.

Presúvať sa nebude

Pavilón má slúžiť na oddych počas letných mesiacov, avšak samotná konštrukcia sa po sezóne presúvať nebude a na námestí má stáť celoročne.

,,Aj keď pavilón je prioritne stavaný na využitie približne od mája do septembra, môžeme premýšľať aj nad tým, ako ho využiť v zime. Napríklad tak, že ho nejakým spôsobom zapojíme do konceptu našich vianočných trhov," uviedol pri oficiálnom predstavovaní projektu primátor Peter Antal.

Poslúžiť môže aj inak

Ako doplnil hovorca Kancelárie primátora mesta Martin Baláž, radnica sa nebráni ani iným možnostiam využitia pavilónu. ,,Vieme si predstaviť, že pavilón môže poslúžiť aj na účely mestských podujatí alebo stretnutia ľudí za nejakým účelom, ako napríklad burzy, trhy, happeningy. Je tam zázamie aj na takéto akcie," priblížil Baláž.

Ako pokračoval, kvôli novému konceptu bude radnica musieť počas zimného obdobia uvažovať aj nad novým umiestnením vianočného stromčeka, ktorý roky stával práve na mieste, kde vyrastie pavilón.

Náklady na raelizáciu projektu sú odhadnuté na 50 až 60 tisíc eur, pričom investíciou vo výške 20 tisíc projekt podporila Nadácia ZSNP a Slovalco. S prácami by sa malo začať v prvej polovici mája a ako predpokladaný termín dokončenia skloňuje samospráva polovicu júla.

Čítajte tiež:

Plánovaný pavilón na námestí zaťal do živého: Žiarčania rozdelení na dva tábory!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM