Martin Károly Šport

Majitelia zimných stredísk s hlavou v smútku: Takto vyzerajú zjazdovky v regióne

Takúto zimu si skoro nikto nepamätá. Nielen že Vianoce boli na blate, ale teplé počasie pretrváva aj v januári. V tomto čase bola obvykle na Skalke a Krahuliach parádna lyžovačka. Majitelia lyžiarskych stredísk už teraz hovoria o sezóne v strate. Podobná situácia je aj v Štiavnických vrchoch.

Ilustračný obrázok k článku Majitelia zimných stredísk s hlavou v smútku: Takto vyzerajú zjazdovky v regióne
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Roztopený sneh a blato na zjazdovkách. Obrázky ako z konca marca. Pre milovníkov zimných športov je to veru smutný pohľad.

Zima bez snehu

Takúto zimu si nepamätám,“ priznáva majiteľ strediska Ski Krahule, Vladimír Urblík. Aj keď sedačková lanovka cez prázdniny premávala, o vysokej návštevnosti sa podľa neho nedá hovoriť. „Už teraz môžem povedať, že tohtoročná zimná sezóna bude pre nás z ekonomického hľadiska stratová,“ dopĺňa Urblík. Podľa neho sa to už nebude dať dobehnúť.

Krahuľská zjazdovka, orientovaná na juh, využívala do tohto víkendu technický sneh. Neboli ale spustené všetky vleky. „Odišli už aj poslední návštevníci, ľudia rušia pobyty,“ dodáva.

(Pozrite si aktuálne fotografie zo strediska Ski Krahule vo fotogalérii)

Na Skalke len pár skalných

Podobná situácia je aj na Skalke pri Kremnici. Tu, narozdiel od Krahúľ sú ešte ako tak v prevádzke dva vleky, Romík a Blondy. Hlavnú zjazdovku so sedačkovou lanovkou, Peknú vyhliadku, sa ešte počas tejto sezóny nepodarilo spojazdniť. „Aby sme mohli zasnežovať, potrebujeme aspoň –2 až –3 stupňov Celzia,“ vysvetľuje Peter Hyža, manažér Skalka arena. Dodáva však, že závisí aj od vlhkosti vzduchu.

(Aktuálne fotky zo Skalky pri Kremnici nájdete vo fotogalérii)

Rátame už len, aká bude výška straty,“ priznáva ďalej Hyža. Dúfa však, že predpovede meteorológov sa naplnia a v piatok teplota aspoň klesne pod nulu a začnú so zasnežovaním.

Bez snehu aj Salamandra Resort

Obdobne je to aj v Štiavnických vrchoch, v stredisku Salamandra Resort. „Robili sme všetko preto, aby sme bez prestávky lyžovali od 15.decembra do 6.januára a pokryli tak celé obdobie vianočných sviatkov a školských prázdnin. V tejto chvíli je stredisko kvôli nepriaznivým klimatickým podmienkam uzavreté a znovu otvoríme hneď ako sa zlepšia snehové podmienky,“ hovorí marketingová manažérka strediska, Katarína Pružinová.

V stredisku pri Banskej Štiavnici sú s v prognózach optimistickí. „Predpovede sa menia takmer každý deň, takže vo vyjadreniach, že by malo ísť o najhoršiu sezónu za posledné roky sme stále opatrní,“ dopĺňa Pružinová.

Krahule a Skalka - 7. január
25
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM