Martin Károly Iné športy

Majstrovstvá Európy v karate: Žiarčania s kompletnou zbierkou medailí!

Tri tituly majstra Európy, jedna Vicemajsterka a dva bronzy. To je mimoriadna bilancia žiarskeho karatistického tímu MŠK na tohtoročných majstrovstvách Európy v štýle Shitoryu.

Ilustračný obrázok k článku Majstrovstvá Európy v karate: Žiarčania s kompletnou zbierkou medailí!
Zdroj: Dnes24.sk

15.-16. júna sa v Nových Zámkoch konali 1. Majstrovstvá Európskej Shitoryu karate federácie. Išlo o Majstrovstvá Európy v štýle Shitoryu, na ktoré sa z Majstrovstiev Slovenska Shitoryu prebojovalo až 9 žiarskych pretekárov. Ako členovia reprezentačného výberu sa svojimi skvelými výkonmi podieľali na celkovom prvom mieste Slovenskej reprezentácie v medailovej štatistike.

Rajčanová nezaváhala

Turnaj bol rozdelený do dvoch dní. V prvý deň štartovali naši mladší pretekári. Ako prvá do bojov nastúpila Natália Rajčanová – úradujúca dvojnásobná majsterka republiky. V husto obsadenej kategórii dievčat 9–11 ročných do 39 kg bol prvý zápas s ruskou reprezentantkou veľmi napínavý a skončil remízou. Vďaka vyššej aktivite do ďalších bojov postúpila Natália. V ďalších vyraďovacích kolách už nedala súperkám šancu a postupne si kliesnila cestu do finále. Vo finále na ňu čakala veľmi dobrá maďarská reprezentantka a preto sme do finále nastupovali s obavami. Tie však boli zbytočné, keď Natália nedovolila súperke ani raz zabodovať, naopak sama zvyšovala svoj bodový náskok. Konečné skóre 3:0 v náš prospech nás veľmi potešil. Natália sa tak stala Majsterkou Európy v štýle Shitoryu.

Jelžová ako vicemajsterka Európy

Súbežne s Natáliou na vedľajšom zápasisku do bojov nastúpila Nina Jelžová v kategórii dievčat 12–14 ročných do 45kg. Na poslednom Európskom pohári mládeže, ktorý sa konal pred týždňom v Bratislave Nina ukázala skvelú formu, keď zvíťazila a tak sme aj tu čakali pekný výkon. Nina sa prebojovala do finále, kde na ňu čakala oveľa skúsenejšia kolegyňa zo slovenského reprezentačného družstva. Nina napriek veľkej snahe staršej kolegyni podľahla 0:2. Titul Vicemajsterky Európy v štýle Shitoryu však určite patrí medzi jej najcennejšie trofeje.

Chlapci sa nezľakli ani o hlavu vyšších súperov

V kategórii chlapci 9–11 rokov nad 42 kg sme mali dvoch pretekárov – Romana Debnára a Marka Kováča. Obaja chalani začali súťažiť už minulý rok a doteraz už prišli aj prvé výraznejšie úspechy, najmä keď na Majstrovstvách Slovenska družstiev obsadili ako členovia žiarskeho družstva bronzovú priečku. Romanovi pridelil žreb do prvého kola maďarského reprezentanta. Roman sa o hlavu vyššieho súpera nezľakol a vyhral nad ním 5:1. V ďalšom zápase nastúpil proti neskoršiemu finalistovi. Po prehranom zápase mal ešte možnosť zabojovať v repasáži o tretie miesto, no aj tu ešte malé skúsenosti z medzinárodných súbojov Romanovi nedovolili zvíťaziť a tak v konečnom poradí obsadil veľmi pekné 4. miesto. Marko nastúpil z druhej strany vyraďovacieho pavúka. Vyraďovacie zápasy zvládol až po semifinále, kde nedokázal zvíťaziť nad neskorším víťazom kategórie. V boji o tretie miesto však opäť zabojoval a tak si z turnaja odniesol bronzovú medailu – určite jeho najväčší úspech v súťažnej kariére.

Naši starší chlapci Michal Výrostko a Milan Laurov nastúpili obaja v kategórii 12–14 ročných do 63 kg. Majster Slovenska v štýle Shitoryu Michal mal hneď v prvom kole proti sebe favorizovaného ruského pretekára. Aj napriek veľkej snahe sa Michalovi nepodarilo zdolať svojho súpera. Naše nádeje, že nás tento pretekár potiahne do repasáže o tretie miesto sa rozplynuli, keď v následnom súboji prehral s maďarským reprezentantom.

Ďalší titul Mastra Európy do Žiaru

Z druhej strany vyraďovacieho pavúka čakal na svoju príležitosť Milan. Hneď v prvom kole sa však stav zápasu nevyvíjal v náš prospech, no v karate sa bojuje do poslednej sekundy a tu to platilo doslova, keď Milan otočil skóre so záverečným gongom. Jeho ďalšie víťazné zápasy ho doviedli až do finále. Tu na neho čakal skúsený maďarský reprezentant. Milan sa celý zápas riadil taktickými radami reprezentačného trénera a tak jeho súper ťahal za kratší koniec. Po vyhratom finále sme sa druhýkrát tešili zo zisku titulu Majster Európy v Shitoryu.

Veisová s titulom

Poslednou štartujúcou v prvom dni šampionátu bola Dominika Veisová v kategórii dievčatá 12–14 ročné nad 45 kg. Dominike sa na Majstrovstvách Slovenska v Shitoryu veľmi nedarilo, keď sa nominovala na tento šampionát z posledného piateho postupového miesta. My sme však pevne verili, že jej chvíľa ešte príde a Dominika predvedie svoje kvality. A nebolo tomu inak. Dominika sa prebojovala do samotného finále, kde postupne svoj náskok vo vedení zvyšovala a už v polovici zápasu sme verili, že tretí majstrovský titul nám neujde. Dominika víťazstvo podržala do konca zápasu a stala sa tak Majsterkou Európy v štýle Shitoryu.

Tatárová narazila na Rumunku, bronz si nenechala újsť

Druhý súťažný deň bol venovaný juniorským a seniorským kategóriám. V juniorkách 15–17 ročných do 56 kg nastúpila Martina Tatárová – Majsterka Slovenska v štýle Shitoryu. Martina sa prebojovala cez zahraničné súperky do semifinále, kde však už na rumunskú reprezentantku nestačila. V boji o tretie miesto opäť skoncentrovala sily a bronzovú medailu si už nenechala ujsť.

Posledným štartujúcim z nášho klubu bol Rastislav Štyriak v kategórii seniorov do 65 kg. Rasťo hneď v prvom kole narazil na silného súpera, na ktorého nestačil a tak do ďalších bojov už nenastúpil. Tým sa vystúpenie našej výpravy na Majstrovstvách Európy v štýle Shitoryu skončilo.

Samotná dôvera reprezentačných trénerov pri výbere reprezentantov na takýto významný turnaj je veľkým ocenením pre samotného pretekára a jeho trénera. Keď sa ešte podarí, že z deviatich nominovaných pretekárov vystúpi až sedem na stupienok víťazov, je to určite tá najlepšia odmena,“ hovorí Ľubomír Striežovský, žiarsky tréner.

Na záver by som chcel poďakovať mestu, Mestskému športovému klubu, sponzorom a v neposlednom rade aj vedeniu 4. ZŠ na Jilemnického ulici a vedeniu ZŠ v Hornej Ždani, za vytvorenie výborných tréningových podmienok. Pretekárom ďakujem za vzornú reprezentáciu,“ dodáva tréner.

Žiarskym karatistom sa na Majstrovstvách Európy mimoriadne darilo
29
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM