Barbara Dallosová Rôzne Správy

Majte sa na pozore: 5 lokalít v okolí Žiaru, kde môžete naraziť na nakazené kliešte!

Na kliešte si treba dať pri vašom pobyte v prírode naozaj pozor. Platí to aj pre okolie Žiaru nad Hronom. Kde treba zvýšiť opatrnosť?

Ilustračný obrázok k článku Majte sa na pozore: 5 lokalít v okolí Žiaru, kde môžete naraziť na nakazené kliešte!
Zdroj: TASR

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) informoval o tom, že tohtoročná sezóna kliešťov sa začala. „Kliešte sa najradšej ukrývajú v trávnatých porastoch s výškou od dvadsať centimetrov do jedného metra, vyskytujú sa v záhradách, v parkoch i v lesoch a podľa parazitológov sa nachádzajú aj vo vyšších zemepisných polohách, čo je dôsledok klimatických zmien,“ uvádza stránka ÚVZ SR s tým, aby sme si dávali pozor a mali na pamäti, že prisatého kliešťa treba odstrániť čo najskôr a správne.

Kliešť sa podľa slov hygienikov prereže ostrými hryzadlami pokožku a sosákom, na ktorom má háčiky, sa prisaje v rane, čiím dlhšie môže cicať krv, tým pevnejšie sa prichytí a tým ťažšie sa ho zbavíte. Hygienici radia nič nepodceniť, kliešte totiž prenášajú rôzne choroby. Najznámejšími sú kliešťová encefalitída a lymská borelióza.

V zozname prírodných ohnísk kliešťovej encefalitídy na Slovensku sú aj naše končiny. Ohniskami v okrese Žiar nad Hronom sú podľa hygienikov lokality: Kremnické vrchy – k.o., Trnavá Hora, Bartošova Lehôtka, Vtáčnik – k.o. a Bzenica.

Obozretní buďte aj na výlete za hranice nášho okresu. V Žarnoviskom okrese sú ohniská v lokalitách Nová Baňa a Veľké Pole (Vtáčnik), v okrese Banská Štiavnica zas Štiavnické vrchy – k.o. Hadová, Pod Krížom a Klinger.

Základné zásady ochrany pred kliešťom podľa ÚVZ SR:

  • vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov, ako sú okraj lesa, vysoké porasty tráv, krovie
  • počas pobytu v prírode noste vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, hlavne dlhé nohavice, ponožky, vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte
  • používajte repelenty
  • po návrate domov si dôkladne prekontrolujte celé telo

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM