Katarína Reiterová Samospráva

Makačka Žiarčanov: Za 6 dní vyzbierali vyše 200 ton odpadu

V Žiari sa ako každý rok konali Dni jesennej čistoty, počas ktorých mohli Žiarčania odhodiť nepotrebné veci z bytov či pivníc do pripravených kontajnerov. Tohto roku tak vyhodili viac ako 200 ton nepotrebných vecí.

Ilustračný obrázok k článku Makačka Žiarčanov: Za 6 dní vyzbierali vyše 200 ton odpadu

Žiarčania sa počas Dní jesennej čistoty, ktoré sa uskutočnili v meste v dňoch 24. až 29. septembra, zbavili viac ako 200 ton odpadu. Celkovo vyzbierali 204,64 tony odpadu, z ktorého objemný tvoril 186,57 tony (starý nábytok, matrace, sanita a iné) a ostatný odpad 18,07 tony, medzi ktorým bol najmä elektroodpad, pneumatiky, kovy, nebezpečný odpad a iné triedené zložky vyzbierané mimo kontajnera, ktoré sa následne zhodnocujú.

Použili nové kontajnery

Organizovanie Dní jesennej čistoty z pohľadu termínu, času, ako aj samotného umiestnenia kontajnerov, sa vykonáva v záujme čo najväčšieho pokrytia a možnosti využitia tejto služby občanmi Žiaru nad Hronom a jeho katastrálnych území,“ priblížil hovorca mesta Martin Baláž.

Novinkou dní čistoty bolo použitie a umiestnenie nových veľkokapacitných kontajnerov na stanovištiach, ktoré sú technicky prístupné a uspôsobené pre ich pristavenie. „Rozmery nových kontajnerov dostatočne obmedzujú prístup k nim, čo zamedzuje neoprávnené vyberanie odpadu a jeho následné zneškodňovanie najmä neprispôsobivými občanmi,“ objasnil Baláž.

Zberný dvor otvorený počas celého roku

Nové kontajnery priniesli v neposlednom rade aj úsporu. Kým bežnými kontajnermi sa vyviezlo pri 90 vývozoch asi 97 ton odpadu, novými kontajnermi pri 34 vývozoch to bolo 89 ton odpadu.

Mesto organizuje akciu zameranú na zber odpadu dvakrát do roka, na jar a jeseň. Sú to Dni jarnej čistoty a Dni jesennej čistoty. Okrem dní čistoty môžu občania svoj objemný odpad odovzdať počas celého roka do zberného dvora, ktorý spravuje mesto,“ dodal Baláž.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM