Rôzne Správy

Maľovanka, aká sa len tak nevidí: Nájdeme v nej zaujímavosti z okolia Žiaru, FOTO

Prvky z niekoľkých obcí okolo Žiaru nad Hronom ale aj z Kremnice ukrýva originálna maľovanka. Maľovanka vyšla v náklade 303 kusov, jej autorka už má ale ďalšie plány.

Ilustračný obrázok k článku Maľovanka, aká sa len tak nevidí: Nájdeme v nej zaujímavosti z okolia Žiaru, FOTO
2
Galéria
Zdroj: TASR

Tradičné ľudové výšivky a ornamenty z obcí v okolí Žiaru nad Hronom sa stali námetom originálnej maľovanky, ktorú vydalo Pohronské osvetové stredisko v Žiari nad Hronom. Jej autorka Magdaléna Gáfriková priblížila, že maľovanka je výsledkom výskumu, ktorý robila v obciach Horná Ždaňa, Dolná Ždaňa, Lovča, Prochot, Prestavlky a meste Kremnica.

Chodila od dediny k dedine

Maľovaniu ľudových ornamentov sa Gáfriková venovala už popri materskej dovolenke. ,,Keď som nastúpila do práce, napadlo mi, že by bolo dobré, keďže z tohto regiónu nie je nič také zozbierané, spraviť si v rámci regiónu malý výskum," priblížila prvotnú myšlienku zostavovateľka netradičnej maľovanky.

Vznikol tak projekt Zvyky a tradície, ktorý začal výskumom. ,,Samotný výskum bol o tom, že som chodila po jednotlivých obciach tohto regiónu. Rozprávala som sa so starostami, ľuďmi zainteresovaných do ľudovej ornamentiky alebo krojov, ktorí ma nasmerovali," podotkla Gáfriková. Niektoré ornamenty čerpala autorka aj z materiálov, ktoré jej poskytlo kremnické Múzeum mincí a medailí.

Zapojili sa aj miestne deti

Ornamenty, ktoré pochádzajú najmä z lajblíkov, uterákov, kožúškov či sukní, si autorka odfotila. ,,Potom som ich sprostredkovala deťom. Chcela som, aby sa deti z jednotlivých obcí a miest zoznámili s tým, čo bolo pre nich typické," priblížila. Reakcie detí boli podľa jej slov veľmi dobré, väčšinou siahli po motívoch, ktoré boli typické pre ich rodisko. Podľa originálov vytvorili deti kresby, najlepšie z nich sa dostali aj do maľovanky. Na každej dvojstrane maľovanky sa nachádza fotografia ornamentu, detská kresba a grafické znázornenie ornamentu, ktoré je určené na maľovanie.

Projekt vznikol vďaka podpore Fondu na podporu umenia. Maľovanka, ktorá vyšla v náklade 303 kusov, by mala mať podľa Gáfrikovej aj pokračovanie. Autorka plánuje zozbierať ornamenty aj z ďalších častí regiónu, a to okolia Žarnovice či Banskej Štiavnice. ,,Môj výskum pri tejto maľovanke neskončil," dodala.

FOTO: Nevšedná omaľovánka je návratom k tradíciám
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM