Martin Károly Krimi

Masaker na salaši, medvede roztrhali ovce aj kozy

Nezvyčajne brutálny útok neprežili na belujskom salaši 4 ovce, baran a dve kozy. Neútočili na šiju ako je obvyklé, ale zvieratám vyhrýzli vnútornosti a stehná. Útočili pravdepodobne dva medvede.

Strata oviec spôsobená medveďom je na Slovensku pomerne malá a postihuje ročne menej ako 15% čried v regiónoch s výskytom medveďa. To čo sa ale stalo na súkromnej farme blízko obce Beluj, prekvapilo aj skúseného veterinára. [color=#cc0000]­[size=14] Medvedia škola brutality[/si­ze][/color] „Som aj poľovník, čiže viem, ako útočí medveď. Tento útok bol ale dosť nezvyčajný. Prekvapilo ma, že nemali rany na krku,“ osvetľuje útok na salaš, súkromný veterinár z Banskej Štiavnice, Stanislav Ďurkan. „Majiteľ salaša našiel v piatok (22. júna) o 4-tej ráno svoje stádo zdecimované. Jedna ovca mala ohryzenú stehennú kosť a dokonca vyžraté vnútornosti. Ďalšie dve kozy boli v kómatickom stave, musel ich preto utratiť,“ hovorí ďalej veterinár, ktorý bol priamo na mieste činu.

Na salaši chýbali ešte tri ovce, ktoré boli odvlečené do lesa. „Našli sa po nich len chuchvalce vlny,“ dodáva Ďurkan. Na žive neostal ani plemenný baran. Majiteľ salaša ho musel po útoku šeliem taktiež utratiť.

Salaše sú pre medvede veľkým lákadlom, najmä ak sú umiestnené na okraji lesa a nie sú dostatočne chránené,“ tvrdí strážca prírody CHKO Štiavnické vrchy Jaroslav Slašťan a takisto dodáva že útok bol skutočne netradičný: „Na základe poranení, ktoré mi opísal veterinár Dr, predpokladám, že útočil jeden, alebo dva mladé medvede. Tie utekajúce ovce hrýzli výlučne do nôh a pokúšali sa usmrtiť úderom laby, ktorý smeroval na brušnú dutinu zvierat. Tiež na stehnách boli doškriabané od pazúrov. Veterinár našiel na ovciach viditeľné stopy pazúrov. Prekvapivým útokom útočiace medvede dokonale využili takzvanú dominantu rozruchu. Dospelý medveď obeť usmrtí buď niekoľkými mocnými údermi láb do zátylku, hlavy alebo cez chrbát, alebo ak korisť pohryzie, tak potom takmer vždy do pleca, alebo do šije,“ konštatuje Slašťan.

[blockquote]Sú­kromný veterinár z Banskej Štiavnice sa domnieva že išlo o útok medvedice s mláďaťom. „Medvedica potomka pravdepodobne učila ako zabíjať.“[/bloc­kquote] [color=#cc0000] [size=14]Škody kompenzuje štát[/size][/color] Ľudia, ktorým spôsobí medveď hnedý škodu na zdraví alebo na majetku, môžu žiadať náhradu vzniknutej škody od štátu. Výskyt strát v regiónoch súvisí viac s hustotou oviec ako hustotou alebo počtom medveďov. Útoky vlka zapríčiňujú podstatne vyššie škody a môžu ročne postihnúť až 30% čried. Miestne podmienky, najmä používanie preventívnych opatrení, však majú veľký vplyv na veľkosť strát oviec v jednotlivých čriedach.

[blockquote]Medveď je napriek systematickému zaradeniu typický všežravec. Naraz spotrebuje až 12 kg potravy, ktorou sú jahňady, púčiky, lyko ihličnatých stromov, neskôr žerie hmyz, mravce, larvy, med divých včiel, mäkkýše, obojživelníky, plazy, drobné stavovce, kadávery zvierat, oberá maliny, čučoriedky, jarabinu, drienky a ostatné lesné plody, spása kukuricu v mliečnej zrelosti a požie¬ra i plody ovocných stromov.[/bloc­kquote]

[color=#cc0000]­Súvisiace články [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.55068_Med­ved-na-salasi-zabil-sedem-oviec]Medveď na salaši zabil sedem oviec[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.57486_Z-utoku-medveda-je-aj-po-rokoch-traumatizovany]Z ú­toku medveďa je aj po rokoch traumatizovaný[/lin­k] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.96761_Na-R1-tke-zrazil-medveda]Na R1-tke zrazil medveďa[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.74233_Po-stopach-kremnickych-medvedov]Po stopách kremnických medveďov[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM