Barbara Dallosová Správy

Metalisti z Gothoomu opäť na pranieri: Zasypali ich sťažnosti obyvateľov

Metalový festival Gothoom skončil už pred pár dňami. Organizátori sú s priebehom spokojní, odporcovia ale tvrdia že sľúbené normy dodržané neboli. To, či boli prekročené prípustné hodnoty zvuku bude preverovať Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Obyvateľom ale vadili aj iné veci...

Ilustračný obrázok k článku Metalisti z Gothoomu opäť na pranieri: Zasypali ich sťažnosti obyvateľov
Zdroj: Webnoviny.sk

Najväčší metalový festival na Slovensku sa po dlhých naťahovačkách aj napriek úpornej snahe odporcov o jeho zrušenie konal. Avšak pod drobnohľadom polície i anglicky hovoriaceho cenzora, ktorý mal kontrolovať vhodnosť toľko prepieraných textov. Do tých sa pred časom obuli aj okresní kádeháci, čítajte: Vyzývanie k mučeniu a orgiám: Tak vidia metalový festival kádeháci, tu je kompletný list!

Čítajte tiež: Metalový festival dostal nakoniec zelenú: Kapely ale budú pod drobnohľadom cenzora!

Organizátor Peter Betko už počas konania festivalu hodnotil jeho priebeh ako veľmi pokojný. To si ale nemysleli niektorí obyvatelia mesta.

Merania zacvakajú odporcovia

V prvý a tretí festivalový deň prebehlo meranie intenzity zvuku v obytnej zóne v blízkosti miesta konania festivalu certifikovaným špecialistom. Meranie hluku si na vlastné náklad objednali obyvatelia Štálov a okolia Tajchu. Ako za obyvateľov informovala Monika Krčmáriková, merania ukázali, že prípustné hodnoty zvuku boli výrazne prekročené.

S výsledkami meraní sa preto obyvatelia obrátili aj RÚVZ. Prijatie podnetu potvrdila aj Janka Štoffová, vedúca Oddelenia hygieny a životného prostredia RÚVZ v Žiari nad Hronom. ,,Po preštudovaní podania bude RÚVZ v Žiari nad Hronom postupovať v zmysle platnej legislatívy," podotkla v tejto súvislosti.

Nielen hluk

Okrem nadmerného hluku sa obyvatelia sťažovali aj na problémy v doprave. ,,V súvislosti s konaním festivalu Gothoom v Novej Bani v dňoch 13. až 16. augusta boli na mestský úrad a mestskú políciu podané tri podnety od jednej osoby – dvakrát na parkovanie a raz na čas ukončenia festivalu, jeden podnet bol podaný skupinou občanov na hluk, kde prílohou je protokol o meraní imisií hluku vo vonkajšom prostredí z iných zdrojov," uviedla Ľudmila Rajnohová z novobanského Mestského úradu. Mesto podľa jej slov podnety týkajúce sa parkovania a ukončenia festivalu preverilo a riešilo okamžite a s podnetom o hluku počas festivalu sa v týchto dňoch bude zaoberať.

Neinformovaný zvukár

Organizátor podujatia Peter Beťko netají spokojnosť nad jeho priebehom. Tvrdí, že dodržali všetky podmienky, ktoré boli dohodnuté pred festivalom. Koncerty končili v dohodnutú hodinu. ,,V stredu sme skončili kvôli búrke skôr," povedal. Vo štvrtok podľa Betka hrala jedna kapela hlasnejšie, no stalo sa to pre nevedomosť zvukára tejto kapely o pokynoch na festivale.

Gothoom na seba ale strhol pozornosť nielen v súvislosti s bojmi odporcov. Čítajte, v čom festival tromfol aj niekoľkotisícovú Pohodu: Metalisti z Gothoomu pomohli mužovi v kóme: Vyzbierali 10-krát viac vrchnákov ako na Pohode!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM