Barbara Dallosová Rôzne Správy

Nové materské centrum v Žiari už o pár dní: Ako to má celé fungovať?

Mesto chce rozšíriť zoznam sociálnych služieb pre Žiarčanov. Materské centrum pribudne už o pár dní.

Ilustračný obrázok k článku Nové materské centrum v Žiari už o pár dní: Ako to má celé fungovať?
Zdroj: TASR

V zrekonštruovaných priestoroch bývalej škôlky na ulici Dr. Janského vznikne materské centrum s názvom Úlik. Mesto ho zriaďuje cez občianske združenie (OZ) Za Žiar. Ako vysvetlil vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž, v súčasnosti sa priestory zariaďujú a chystajú na otvorenie, ktoré radnica predbežne plánuje na 15. februára.

Mamičky sa stretávali v obývačke

Centrum pre matky s malými deťmi v Žiari nad Hronom chýba už niekoľko rokov. Ako vysvetlil Baláž, mesto cítilo zo strany mamičiek dopyt a minulý rok im umožnilo stretávať sa v takzvanej mestskej obývačke. ,,Nakoniec sme sa rozhodli, že založíme materské centrum, keďže podobná služba tu chýba a ani z pozície nejakaého tretieho sektora nevznikla, tak ju spolu s OZ Za Žiar zakladáme. Bude súčasťou balíka sociálnych služieb, ktoré obyvateľom mesta poskytujeme," uviedol Baláž.

Manežovanie aktivít bude mať na starosti správkyňa centra. Tá má podľa Baláža aj vytvárať program, ktorý ale bude vyplývať aj z potrieb a požiadaviek samotných mamičiek. ,,Bude tam priestor na stretávanie sa, na rôzne aktivity, prednášky, tréningy…" vymenoval.

Spoplatnené členstvo

Otváracie hodiny a poplatky za členstvo či návštevu zatiaľ presne určené nie sú. Centrum ale má byť určite otvorené niekoľkokrát do týždňa v dopoludňajších hodinách a čas ukáže, aký bude záujem.

Podľa Baláža bude členstvo bude spoplatnené, avšak len symbolicky. ,,Nebude to nejaká vysoká suma, skôr symbolická, nejaký registračný poplatok, aby to bolo istým spôsobom koordinovateľné. Čo vyberieme, pôjde na čaj, kávu a podobné veci, ktoré bude priamo v centre treba. Pokiaľ pôjde o nečlena, teda o mamičku, ktorá sem príde raz za čas, tak zaplatí cenu, akú by možno zaplatila kdekoľvek v detskom kútiku," priblížil.

Do materského centra sa bude dať vôjsť z oboch vchodov, v budúcnosti ale radnica chce upraviť a preferovať zadný vchod. ,,Ešte nemáme spravené tabule a podobne, ale chceme, aby sa tento vchod využíval častejšie, keďže je tam ohradený priestor a budú sa tam pod striešku dať odložiť aj kočíky," dodal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM