Barbara Dallosová Rôzne

Maturity sa blížia: Žiarski študenti otvorene o svojich prípravách na skúšku dospelosti

Už o pár dní sa maturanti posadia za zelený stôl. Mnohí práve teraz prežívajú akademický týždeň. Ako bojujú žiarski maturanti so stresom a ako opisujú prípravy na dôležité skúšky?

Ilustračný obrázok k článku Maturity sa blížia: Žiarski študenti otvorene o svojich prípravách na skúšku dospelosti
Foto: Barbara Dallosová

Písomné maturity už majú tento rok študenti za sebou, teraz ich čaká ústna časť skúšok dospelosti. Takzvaný akademický týždeň, teda čas, ktorí dostanú študenti na prípravu pred maturitami, môžu využiť podľa vlastného uváženia. Nás zaujímalo, či sú prípravy naozaj také intenzívne, alebo sa spoliehajú na heslo ,,maturita – formalita" :)

Už len opakovať…

Dôsledne študovať počas celej strednej školy a pred maturitou už len nadobudnuté vedomosti oprášiť. Tak by to malo vyzerať v ideálnom prípade. Zdá sa, že Adela (17) od ideálu nie je ďaleko.

,,Keďže som sa učila vždy priebežne, tak to nie je až také hrozné, ale učím sa každý deň, už sa snažím len opakovať. Nervózna som zatiaľ len trošku, ale snáď všetko dobré dopadne, budem rada, keď už bude po tom," vysvetľuje maturantka zo žiarskeho gymnázia. Maturovať bude z rodného jazyka, angličtiny, francúzštiny a biológie. Najväčšie obavy jej vraj robí posledný menovaný predmet.

Tancuje aj počas príprav

Martin Pinka, ktorý prišiel na písomné maturity v zemplínskom kroji, bude skúšku dospelosti skladať na žiarskej SOŠ technickej. Maťo sa aj na ústne matury chystá obliecť ľudový odev. So samotnými prípravami je to ale podľa neho všelijako.

,,Akurát začínam veriť na všetky rozprávkové bytosti," začína so smiechom. ,,Ale nie, tak učenie celkom ide, ale predmety, ktoré mi boli počas celého štúdia cudzie, sa musím proste mechanicky naučiť, a to nie je moja parketa. Celkovo nad knihami veľa času netrávim. Ja sa rád učím vtedy, keď ma to baví. Tak napríklad slovenčina je moja smrť," vysvetľuje.

Maťo je vášnivý folklorista a skúšky v súbore vraj nevynecháva ani počas predmaturitných stresov.

,,Do súboru chodím pravidelne, bez toho si neviem ani predstaviť pondelok a piatok. Pre mňa je predstava dobre prežitého piatkového večera taká, že som spotený a hrdý na to, čo som na skúške odtancoval," dodáva mladý Hliníčan.

Čítajte tiež: Maťo (19) v Žiari maturoval naozaj štýlovo: Pózovať s ním chceli aj učiteľky :) FOTO vnútri

Harmonogram nevychádza

Niekto venuje čas nielen samotnej príprave na maturitu, ale aj príprave na prípravu. Maturantka Nika (18) si učenie rozplánovala v harmonograme s presnými úlohami na každý deň. Ako ale priznáva, dodržať vlastné pravidlá je náročné.

,,Mám to presne, že ktoré témy si v ktorý deň mám prejsť, ale už druhý deň som bola v sklze. A keď som na piatej alebo šiestej téme napríklad, tak zistím, že tú prvú si už vôbec nepamätám. Ale nikdy som sa neučila zle tak si myslím, že niečo sa mi už muselo uložiť za tie štyri roky do pamäte," hovorí Žiarčanka, ktorá študuje na štiavnickom gymnáziu a dodáva, že najväčším strašiakom je angličtina.

Pozrite si tiež momenty z tohtoročných písomných maturít na žiarskom gymnáziu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM