Rôzne Správy

Med z kremnických lesov po ťažkom roku: Skúšalo ho počasie aj medvede, FOTO

Aj keď bol uplynulý rok bol pre včelnice pri Kremnici náročný, po stovkách pohárov sa v okolí len tak zaprášilo. Rozpredali sa za tri dni.

Ilustračný obrázok k článku Med z kremnických lesov po ťažkom roku: Skúšalo ho počasie aj medvede, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Včelnice v okolí Kremnice, v ktorých svoje včely chovajú tunajšie Mestské lesy, museli tento rok odolávať nielen výkyvom počasia, ale aj nájazdom medveďov. Ako priblížil riaditeľ spoločnosti Karol Mutňanský, medvede navštevujú pravidelne počas celej sezóny všetky včelnice okrem tej najnovšej na Turčeku. ,,Sú preto chránené elektrickými ohradníkmi, ktoré sú dobíjané cez fotovoltaiku. Zatiaľ ich to odradilo a nedostali sa dnu," priblížil.

Po mede sa len tak zaprášilo

Chovom včiel a produkciou medu sa kremnické Mestské lesy zaoberajú druhý rok. Táto sezóna bola podľa Mutňanského úspešnejšia ako prvá, aj keď očakávali lepšie výsledky.

,,Neskoré mrazy a problémy s včelstvami. V regióne sa objavil mor, včely boli oslabené po zime, takže borili sme sa s problémami," podotkol riaditeľ. Aj napriek tomu sa spoločnosti podarilo vytočiť 550 kilogramov medu. Ten sa medzi miestnymi rozpredal za tri dni. „Záujem nás teší a vnímame to tak, že je akútny nedostatok plnohodnotného medu,“ uviedol Mutňanský s tým, že o slabšej sezóne hovoria aj ostatní včelári v okolí.

Mestské lesy majú aktuálne zazimovaných približne 80 včelích rodín. Ich ambíciou je v nasledujúcich rokoch rozšíriť ich počet na 150 až 200 rodín. Počas roka pribudla k trom včelniciam, ktoré sú na Kalvárii, v Hornej Štubni a lokalite Peklo, štvrtá na Turčeku.

Svet včiel vysvetlí expozícia

Produkciu kremnického medu sa rozhodli lesníci priblížiť aj verejnosti. V budove Mestských lesov vznikla menšia expozícia. ,,Máme tu ukážky včelích úľov. Niektoré majú aj sto rokov. Podarilo sa nám ich získať po dedinách. Máme tu aj ukážku dutiny stromu, kde bolo včelstvo," priblížil Mutňanský. Na stene visí edukatívna tabuľa približujúca svet včiel. Spoločnosť ju pripravila v spolupráci so Strednou odbornou školou Pod Bánošom v Banskej Bystrici, kde sa vyučuje včelárstvo.

Expozíciu chcú v budúcnosti sprístupňovať širokej verejnosti, prvých návštevníkov z radov miestnych školákov, tu už privítali. Počiny Mestských lesov si sem chodia prezerať aj poľovníci, ktorí si prišli do tohto regiónu zaloviť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM