Barbara Dallosová Rôzne Správy

Medovníčky, ktoré dobyli nielen Kremnicu: Bety prezradila tajomstvo ich prípravy

Medovníčky z dielne mladej maminy z Kremnických Baní sa tešia veľkej obľube. Medovníkarka radí, ako na pečenie tejto vianočnej dobroty.

Ilustračný obrázok k článku Medovníčky, ktoré dobyli nielen Kremnicu: Bety prezradila tajomstvo ich prípravy
Foto: Dominik Roth / Zdroj: archív A. Knappovej

Malé umelecké dielka, ktoré ešte aj skvelo chutia. Alžbeta Kanappová skromne tvrdí, že nie je žiadna profíčka a stále sa učí. Jej medovníky sú už ale v okolí Kremnice vychýrené a jeden dostal ako dar dokonca aj prezident Andrej Kiska.

Krehké koláčiky s medovou vôňou sa spájajú najmä s Vianocami. Najkrajšie sviatky v roku sa nezadržateľne blížia a Bety prezradila niekoľko tipov, ako na ne.

Cesto chce čas

Alžbeta si svoj osvedčený recept na medovníky priniesla z domu, z dedinky pri Žiline. Príprava vianočných dobrôt začína vymiesením cesta. Ak sa chcete vyhnúť neestetickým bublinkám a nerovnostiam, treba si dať záležať. Najmä, ak cesto miesite bez robotických pomocníkov.

,,Keď som sa s cestom zoznamovala a miesila som ručne, musela som dávať obrovský pozor, aby kypriace zložky boli rovnomerne vmiesené, inak sa mohlo stať, že pri odpekaní väčších plôch cesta vznikali nepekné bublinky a nerobilo to pekný vzhľad. Teraz mám už kuchynský robot, ktorý cesto pekne vypracuje kým ja pijem kávu alebo vykladám sušičku," hovorí so smiechom Alžbeta.

Dôležité je aj poradie ingrediencií. Podľa Bety treba začať treba vymiešaním vajíčok s cukrom, následne pridať kypriace zložky, múku, maslo izbovej teploty a pomedzi pridávať med. Cesto chce okrem času, ktorý venujete jeho príprave, aj trochu času na odpočinok. Bety odporúča pripraviť ho deň pred pečením, aby stihlo mierne stuhnúť a aby sa v ňom prepojili chute.

Priložte rozkrojené jabĺčko

Keďže vianočné koláčiky sa v domácnostiach často pripravujú v predstihu, treba ich múdro uskladniť. V opačnom prípade by mohli byť tvrdé a uschnuté.

,,Ja ešte horúce medovníčky potriem rozšľahaným vajíčkom a nechám odležať až do vychladnutia. Skladujem ich vo veľkých plastových dózach s vekom. Dobrým skladovaním ostanú mäkké ešte aj do leta, ak na ne zabudnete, ako raz pred rokmi ja," hovorí zo skúsenosti Bety.

Ako vystríha, medovníčkom môže uškodiť aj suchý vzduch v miestnosti. Dobrým trikom starých mám je vložiť medzi koláčiky rozkrojené jabĺčko alebo krajec chleba, z ktorého nasajú stratenú vlhkosť a budú opäť mäkké .

Bojíte sa zdobenia? Skúste hviezdičky

Medovníčky z dielne Bety patria do kategórie ,,škoda zjesť". Zdobenie je výzva, podľa ostrieľanej medovníkarky sa ale netreba zľaknúť. Aby bolo pečivo vizuálne príjemné, nemusí byť ozdobené komplikovane.

Základom je podľa nej troška estetického cítenia a dobre vymiešaný krém. Jemne zdobený medovník vraj niekedy ulahodí oku viac ako ten, na ktorom sa pracuje dlho. Ak vám však opatrnosť zväzuje ruky a nechcete poctivo napečené medovníčky pokaziť, Bety má radu.

,,Najvďačnejší tvar je hviezda. Je toľko spôsobov, akými sa dá vyzdobiť. Keď sa začiatočníci naučia zdobiť hviezdu, potom zvládnu aj kométu, a vlastne všetko. Mne napríklad niekedy ešte stále robí problém pekne ozdobiť srdce, a celkovo, všetko oblé. Chce to pevnú ruku a cit," radí Bety.

Ako zdôrazňuje, medovníčky sú v prvom rade na potešenie srdca a oka. ,,Nemyslím, že by sa niekedy niekto nepotešil medovníčku darovanému z lásky. A vždy dostane ešte druhú šancu, keď ho môžete zjesť," hovorí s úsmevom a dodáva, že pre ňu sú tými najkrajšími medovníčkami tie, ktoré zdobia jej deti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM