Martin Károly Kremnica

Medveď na salaši zabil sedem oviec

V noci z 5. na 6. mája zaútočil medveď so štyrmi mláďatami na tisíc členné stádo oviec blízko Kremnice. Útočník zabil sedem oviec. Bača medvede odohnal motorovou pílou a baterkou.

Salaš je vzdialený iba 1 kilometer od Kremnice. Nachádza sa na Kremnickom štíte. V tejto časti Kremnických vrchov je to po dlhom čase prvý prípad útoku medveďa na hospodárske zvieratá. Nepomohli ani ovčiarske psy. Ovce sa po útoku rozutekali na všetky strany. Ak by bola ohrada zavretá, škody na stáde by boli väčšie. Ovce by sa navzájom udusili. Na salaši môžu opäť očakávať útok. Odborníci predpokladajú, že zaútočí znovu.

Nadmerné zabíjanie

Salaše sú pre medvede veľkým lákadlom, najmä ak sú umiestnené na okraji lesa a nie sú dostatočne chránené“ tvrdí strážca prírody CHKO Štiavnické vrchy Jaroslav Slašťan. „Ovce zavreté v košiari nemôžu utiecť a preto sú obzvlášť zraniteľné. Stáva, že medveď poraní alebo zabije aj viac zvierat, ako môže zožrať. Medveď pri útoku očakáva, že zver bude pred ním utekať. Ak je však korisť, v tomto prípade ovce v stáde, neschopná ujsť, medveď zabije viac, ako potrebuje. Ide o vlastnosť známu ako nadmerné zabíjanie. Takéto prípady sa stávajú často v ohradách pre hospodárske zvieratá. Prekvapivým útokom vie medveď dokonale využiť takzvanú dominantu rozruchu. Obeť usmrtí buď niekoľkými mocnými údermi láb do zátylku, hlavy alebo cez chrbát, alebo ak korisť pohryzie, tak potom takmer vždy do pleca, alebo do šije. Pri úderoch labami možno na kadáveroch hospodárskych zvierat vidieť rozsiahle podliatiny a pomliaždeniny“ pokračuje Slašťan.

Slovenské čuvače vzbudzujú rešpekt

Hospodárskym zvieratám chýbajú podľa Slašťana prirodzené obranné reakcie Stávajú sa preto ľahkou korisťou šeliem.// "V minulosti bačovia používali na ochranu stáda slovenských čuvačov. Pred nimi mali rešpekt medvede, vlci aj ľudia. Táto rasa má vrodené vlastnosti, ktoré z čuvača robia spoľahlivého a odvážneho strážcu. Hoci bačovia aj dnes majú psov, sú väčšinou uviazané na reťazi a to im znemožňuje dobre plniť svoju úlohu strážcu. Pritom správne používanie pastierskych psov môže zabrániť vysokým stratám hlavne v prípade nadbytočného zabíjania. Na ochranu stáda sa tiež odporúča používať elektrické oplotenie, ktoré však musí byť kvalitné a správne inštalované. Väčšina salašov takéto zabezpečenie nemá.“//

Škody po útoku medveďa kompenzuje štát

Ľudia, ktorým spôsobí medveď hnedý škodu na zdraví alebo na majetku, môžu žiadať náhradu vzniknutej škody od štátu. Štát za určených podmienok, v rozsahu a spôsobom ustanoveným v zákone č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov za škodu spôsobenú na území Slovenskej republiky živočíchmi, ktorých zoznam ustanovilo Ministerstvo životného prostredia SR v § 39 ods. 1 vyhlášky č. 24/2003 Z.z., ktorou sa vykonáva zákon o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov.  Najčastejšie uplatňované škody sú na hospodárskych zvieratách. V prípade medveďa sú to aj škody na včelstvách. Živočíchmi, pri ktorých štát zodpovedá za podmienok, v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom za škodu spôsobenú podľa § 97 ods. 1 zákona na území Slovenskej republiky sa považujú za určené živočíchy, teda aj medveď hnedý.

Medveď hnedý je chránený

Na Slovensku je medveď hnedý zaradený medzi celoročne chránené druhy so stanovenou spoločenskou hodnotou 2655,51 eura (Vyhláška MŽP SR č. 24/2003 Z.z.). V súlade so zákonom č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov je zákaz odchytu resp. usmrtenia medveďa hnedého. Rozhodnutie o udelení výnimiek z celoročnej ochrany udeľuje Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky formou regulačného lovu, predovšetkým tých jedincov, ktorý spôsobujú pravidelné škody na zvieratách, včelstvách alebo tých, ktoré svojim správaním ohrozujú zdravie ľudí.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM