Barbara Dallosová Správy

Medzi Žiarom a Kremnicou stále so zdržaním, počkáme si aj pred semaforom: Dokedy ešte?

Cesta medzi Žiarom a Kremnicou v oboch smeroch môže vodičom v týchto týždňoch trvať o niečo dlhšie. My sme zisťovali, aké práce tu práve prebiehajú a kedy sa bez obmedzení prejdeme po hladkej vynovenej vozovke...

Ilustračný obrázok k článku Medzi Žiarom a Kremnicou stále so zdržaním, počkáme si aj pred semaforom: Dokedy ešte?
Zdroj: Dnes24.sk

Pred štyrmi týždňami začali v Banskobystrickom kraji s rozsiahlymi opravami poškodených ciest I. triedy, za účelom zvýšenia bezpečnosti a zlepšenia technických parametrov. Investorom je SSC a práce v hodnote viac ako 17,61 milióna eur bez DPH bude financovať prostredníctvom európskeho Operačného programu Doprava.

Medzi cestami, ktoré by mali dostať novú tvár, je aj 9,5-kilometrový úsek na ceste I/65 Stará Kremnička – Kremnica, ktorý Žiarčania i Kremničania dôverne poznajú. Informovali sme o tom TU.

Krajnice i nový asfalt

Dodávateľom prác je spoločnosť Skanska. ,,V súčasnej fáze sú už na danom úseku hotové úpravy krajníc, realizujú sa opravy priepustov a oporné múry. Na rekonštruovanom úseku, dlhom približne 9 km, sa nachádza viacero častí dlhých cca 500–700 m, na ktorých sa realizuje pokládka nového asfaltu. Rekonštrukcia prebieha aj na 3 mostných objektoch, pričom z týchto prác je už približne polovica hotová," opisuje práve prebiehajúce práce na spomínanom úseku Daniela Simanová zo spoločnosti Skanska.

Pred semaforom si postojíte

Nedávno na úseku v smere z Kremnice, krátko pred obcou Stará Kremnička, pribudla tiež svetelná signalizácia. Semafor necháva počkať vodičov vždy jedného jazdného pruhu. Na ten si zrejme na nejaký čas budú musieť motoristi zvyknúť. Podľa Simanovej by mal pomáhať riadiť dopravu až do konca prác.

,,Nakoľko na spomínanom úseku prebieha výmena a recyklácia celej vozovky, semafor je v tejto fáze rekonštrukcie pre bezpečnú realizáciu prác nevyhnutný a jeho využite bude potrebné do konca stavby. Opravy sa vykonávajú na cca 4–5 etáp, pričom každá trvá približne 3 týždne. Využitie ďalších semaforov nepredpokladáme," vysvetlila.

A dokedy to vlastne celé potrvá? Ako sme vás informovali ešte v apríli, spoločnosť Skanska sa zaviazala dokončiť práce do šiestich mesiacov od ich začiatku. Keďže od štartu rekonštrukcie uplynul jeden mesiac, novej vozovky by sme sa mali dočkať až na jeseň tohto roka. Na otázku, či sa termín dokončenia medzičasom neposunul, či už bližšie k zime, alebo k letu, Simanová reagovala: ,,Termín ukončenia výstavby do 6 mesiacov od začatia prác, ktorý sa vzťahuje na všetky časti prebiehajúceho projektu rekonštrukcie ciest v Banskobystrickom kraji bude dodržaný."

Čítajte tiež:

TIP od vás: Nebezpečná žiarska križovatka stále straší vodičov i chodcov, bude sa hľadať riešenie?

Parkovacia špecialitka žiarskych vodičov: Takéto státie vás môže výjsť pekne draho!

Dobrá správa pre región: Dlho očakávaná cesta dostáva konečne podobu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM