Monika Földešiová Kultúra

Mekyho turné už od stredy, časť honoráru ide na povodne

Rozhodol sa tak po tom, čo Slovensko aj Českú republiku zasiahli rozsiahle povodne. Možno bude finančné injekcie poskytovať ľuďom v núdzi nielen v rámci pripravovaného turné s orchestrom, ale po každom jeho vystúpení.

(WEBNOVINY) – Legenda českej a slovenskej hudobnej scény Miroslav Žbirka začiatkom októbra odštartuje vôbec po prvý raz koncertné turné so symfonickým orchestrom. Okrem umeleckého zámeru chce hudobník dať exkluzívnemu podujatiu aj ďalší, ľudský rozmer. Rozhodol sa venovať časť honoráru na pomoc ľuďom v núdzi, a to na Slovensku aj v Českej republike. „Tých ľudí stále pribúda. Pre mňa by bolo dosť zložité tváriť sa, že som nevidel televízne noviny, že my sa na koncerte zabávame a ľudia niekde na východnom Slovensku majú úplne iné problémy,“ prezradil spevák. „Možno by som s tým spojil každé svoje vystúpenie, ktoré v budúcnosti budem mať,“ povedal o jeho finančnej podpore v budúcnosti.

Diváci budú mať v rámci Aupark tour 2010 Miro Žbirka & Symphonic Orchestra možnosť vypočuť si najznámejšie muzikantove hity v špeciálne upravených aranžmánoch. O tie sa postaral Martin Hybler. Okrem nesmrteľných piesní ako Len s ňou, Balada o poľných vtákoch, Atlantída či Zažni návštevníkom za hudobného sprievodu 40-členného orchestra s názvom Cappella Istropolitana pravdepodobne zaspieva aj dve či tri piesne liverpoolskych The Beatles, ktorí sú jeho veľkým vzorom. „Dúfam, že to osloví aj mladých ľudí, lebo veľa z nich si myslí, že symfonický orchester patrí do koncertných sál alebo divadiel,“ povedal dirigent Adrián Kokoš o slovenských vystúpeniach, ktoré sa uskutočnia v športových halách.

Na spolupráci sa dohodol manažment Žbirku a orchestra bez toho, aby ju hudobník sám inicioval. „Turné sa v podstate pripravovalo tak postupne počas rokov, ako som na to myslel, ale ja nie som ten, ktorý by to celé zorganizoval. Ja som taký, že keď to pripravíte, tak ja prídem už na skúšku,“ //povedal spevák, ktorý si koncertovanie s pražským orchestrom vyskúšal pred vyše rokom v Obecnom dome v metropole Českej republiky. //„Rozhodli sme sa však, že nebudeme voziť orchester z Prahy v autobusoch, pretože je to nacvičené, ale asi bude krajšie, keď to nacvičíme u nás v Bratislave,“ do­dal.

Vstupenky na koncerty sú už v predpredaji prostredníctvom siete Ticketportal. Všetky miesta sú na sedenie.

Termíny a miesta Aupark tour 2010 Miro Žbirka & Symphonic Orchestra: 6.10. Trnava – Mestská športová hala 7.10. Púchov – Mestská športová hala 8.10. Nitra – Mestská športová hala 11.10. Žilina – športová hala MsHK Garmin 12.10. Prešov – Mestská športová hala 13.10. Michalovce – 1. BK športová hala 14.10. Košice – športová hala Cassosport 18.10. Poprad – športová hala Aréna 19.10. Banská Bystrica – Zimný štadión 25.10. Trenčín – športová hala 1. FBC 26.10. Prievidza – športová hala 27.10. Bratislava – športová hala

SITA Video: youtube

Mekyho turné už od stredy, časť honoráru ide na povodne
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM