Rôzne Správy

Mesto chystá praktické apky pre Žiarčanov: Prvá má slúžiť už onedlho

Žiarska samospráva chce v blízkej budúcnosti zaviesť na území mesta niekoľko smart riešení. Hneď prvé by malo Žiarčanom pomôcť komfortnejšie cestovať.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chystá praktické apky pre Žiarčanov: Prvá má slúžiť už onedlho
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Prvým z plánovaných smart riešení má byť možnosť monitorovať pohyb autobusov mestskej hromadnej dopravy (MHD) prostredníctvom mobilnej aplikácie.

S požiadavkou monitorovania pohybu autobusov pripravovala samospráva aj verejné obstarávanie na zabezpečovanie služieb MHD na území mesta v budúcom roku. Nová služba má podľa hovorcu mesta Martina Baláža zvýšiť komfort cestujúcich a má byť ďalším krokom k idei smart cities. ,,Postupne budeme chcieť túto službu rozšíriť aj o možnosť platby cez aplikáciu a podobne," podotkol v tejto súvislosti.

V oblasti smart riešení má však samospráva aj ďalšie plány. Ďalším z nich by mohla byť aplikácia na parkovanie v meste. ,,Prostredníctvom nej by si človek, ktorý ide do mesta, mohol pozrieť voľné parkovacie miesta," priblížil zámer Baláž. Plány má mesto aj v oblasti verejného osvetlenia či v oblasti odpadového hospodárstva.

Téma smart riešení nie je v Žiari nad Hronom novinkou. Ešte v lete tohto roka odsúhlasili mestskí poslanci vstup mesta do združenia Smart Cities Klub, ktoré vzniklo ako nová platforma na zdieľanie skúseností s orientáciou na mestské inovácie. V rámci združenia má byť Žiar nad Hronom lídrom v oblasti odpadového hospodárstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM