Rôzne Správy

Mesto im vyšlo v ústrety: V tuhých mrazoch uchýli bezdomovcov až na 24 hodín

V nocľahárni môžu bezdomovci obvykle len prespávať. V dňoch, kedy teploty klesajú hlboko pod nulu, im radnica vychádza v ústrety.

Ilustračný obrázok k článku Mesto im vyšlo v ústrety: V tuhých mrazoch uchýli bezdomovcov až na 24 hodín
Zdroj: TASR

Vzhľadom na aktuálne extrémne chladné počasie sa rozhodli v banskoštiavnickej nocľahárni pre bezdomovcov predĺžiť možnosť pobytu pre ľudí bez prístrešia na 24 hodín.

Ako priblížil náčelník Mestskej polície v Banskej Štiavnici Vladimír Kratoš, bezdomovci sa v zariadení môžu zdržiavať po celý deň s výnimkou času, kedy sú priestory dezinfikované. ,,Chceme tak predísť nejakej ujme na zdraví vzhľadom na to, že tie podmienky sú teraz veľmi kruté," poznamenal.

Nocľaháreň s kapacitou približne desať lôžok využívajú denne priemerne štyria až piati ľudia. Podľa náčelníka sú bezdomovci disciplinovaní a podmienky zariadenia akceptujú. Nocľaháreň je otvorená od začiatku decembra. V zariadení si záujemcovia platia 0,5 eura za noc, k dispozícii majú sprchy, sociálne zariadenia aj práčku.

Podľa Kratoša nevyužívajú nocľaháreň všetci bezdomovci, ktorí sa na území mesta zdržiavajú. ,,Niektorí majú svoje rôzne možnosti, ktoré využívajú po celý rok a aj teraz. Ide o osoby, ktoré odmietajú zariadenia z osobných dôvodov, ktoré sú iba im známe," podotkol.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM