Správy Samospráva

Mesto kontrolovalo stromy pri žiarskych školách: Niektoré pôjdu preč

Mesto si na kontrolu drevín prizvalo aj arboristov. So stromami, ktoré boli kedysi stabilné, je teraz problém.

Ilustračný obrázok k článku Mesto kontrolovalo stromy pri žiarskych školách: Niektoré pôjdu preč
Zdroj: TASR

V spolupráci s arboristami vykonala žiarska samospráva kontrolu stromov vo všetkých školských areáloch na území mesta. Zamerala sa na okolie základných aj materských škôl.

Na každý strom sa pozrel odborník

,,Každý jeden strom sme prešli s arboristom, ktorý má na to certifikát. Vzhľadom na to, že sa mení klíma, tak s drevinami, ktoré boli kedysi stabilné, je teraz problém. Ide najmä o smreky, ktoré majú plytký koreňový systém, a dochádza k ich vyvracaniu," priblížila Marcela Gendiarová, referentka odboru životného prostredia Mestského úradu v Žiari nad Hronom.

Poukázala aj na nekoncepčnú výsadbu drevín z minulosti, keď sa stromy, najmä ihličnany, sadili vo veľkej blízkosti k bytovým domom či priamo pri inžinierskych sieťach.

Stromy pri žiarskych školách

Na základe kontroly preto pristúpili k jednotlivým opatreniam. Kým v prípade niektorých jedincov stačilo preriedenie a vypílenie niekoľkých konárov, niektoré stromy mesto odstráni. Pôjde napríklad o vŕbu pri multifunkčnom ihrisku pri štvrtej základnej škole, ktorá je nahlodaná hubovými chorobami.

Vypilovať sa bude aj pri druhej základnej škole, a to breza, ktorá má hubové ochorenie, a javor, ktorý vyschýna. ,,Zrealizovaný bude aj výrub v materskej škole na Rudenkovej ulici, pretože sú tu ihličnany vysadené tesne pri budovách a v ich blízkosti sú aj inžinierske siete," priblížila Gendiarová.

Kontroly drevín robievajú podľa Gendiarovej pravidelne, každý rok ošetria rezom vyše 500 stromov. V prípade nutnosti pristupujú nielen k opilovaniu, ale aj vypíleniu, a to mnohokrát aj na podnet samotných obyvateľov a bytových spoločenstiev. Podľa Gendiarovej však každý výrub stromov nahradia novou výsadbou.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM