Martin Károly Rôzne

Mesto sa pýšilo novými automobilmi na zber odpadu

Vo štvrtok 18. marca o 11. hodine pred Mestským kultúrnym centrom slávnostne uviedli do prevádzky šesť nových vozidiel, ktoré mesto získalo vďaka projektu Intenzifikácia separovaného zberu.

Nový vozový park tvoria tri vozidlá na zvoz separovaného odpadu (dve veľké, jedno malé), dva ramenové nakladače a jeden traktor s vlečkou SEKO. Unikátom sú dva veľké „kukavozy“ Mercedes Benz econic určené na zvoz separovaných zložiek odpadu, jazdiace na vysoko ekologické palivo CNG (stlačený plyn). Po Prahe a Viedni je Žiar nad Hronom tretím mestom Strednej Európy, kde tieto moderné vozidlá budú jazdiť. Ďalšou zaujímavosťou je to, že CNG plyn, na ktorý vozidlá jazdia, bude vyrábať samo mesto po vybudovaní „závodu“ na druhotné zhodnocovanie odpadu, na ktorý takisto dostalo dotáciu z eurofondov. Takéto spojenie je zatiaľ svetovým unikátom, pretože podobným spôsobom sa odpad nezhodnocuje ešte nikde na svete (výroba zemného plynu z komunálneho odpadu stláčaného do CNG fliaš). Tým istým spôsobom budú poháňané moderné zametacie vozidlá, ktoré mesto plánuje zakúpiť vďaka projektu Zlepšovanie kvality ovzdušia.

Súčasťou uvedenia vozidiel bola aj prezentácia všetkých vozidiel a ich parametrov, takisto aj ďalšieho vybavenia, ktoré mesto zakúpilo vďaka projektu Intenzifikácie separovaného zberu, na ktorý získalo dotáciu viac ako 3 milióny eur.

Zdroj: MsU ZH Foto: MN

NOve vozidla ZH
28
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM