Správy

Mesto UNESCO láme rekordy: Festivaly, podujatia a expozície lákajú stále viac turistov

Rekord v minulom roku zaznamenalo Slovenské banské múzeum. Záujem o Banskú Štiavnicu však narastá celkovo. Do mesta sa hrnú zástupy Čechov, Nemcov, Madarov i Poliakov.

Ilustračný obrázok k článku Mesto UNESCO láme rekordy: Festivaly, podujatia a expozície lákajú stále viac turistov
Zdroj: TASR

Expozície Slovenského banského múzea (SBM) v Banskej Štiavnici si minulý rok prezrel rekordný počet návštevníkov – viac ako 90.000. Vedenie SBM táto skutočnosť teší a verí, že sa podarí minuloročnú návštevnosť prekonať. Peniaze zo vstupného a tiež predaja propagačných materiálov totiž tvoria pre múzeum podstatnú časť príjmov, približne 27 percent.

Ako zaregistrovalo mesto zvýšený počet návštevníkov, ale aj ubytovacie zariadenia v meste, tak to konvenuje aj s našimi výsledkami. Záujem o Banskú Štiavnicu narastá, pričom veľmi pozitívne hodnotím aj vybudovanie rýchlostnej cesty R1,“ podotkol riaditeľ múzea Jozef Labuda.

Stále viac ľudí podľa jeho slov prichádza do mesta aj na rôzne festivaly a ďalšie kultúrne podujatia, ktoré sa konajú v priestoroch SBM. Starý zámok je napríklad vyhľadávaný snúbencami, ktorí si tu chcú povedať svoje „áno“. „Pestrosť nášho múzea je aj v interiéroch veľká a aj to láka návštevníkov,“ podotkol Labuda.

Okrem slovenských návštevníkov sú stále najpočetnejšou skupinou českí turisti, potom nasledujú turisti z nemecky hovoriacich krajín, Maďarska, Poľska a ďalších. Najnavštevovanejšou expozíciou je Banské múzeum v prírode, ktoré ročne navštívi viac ako 35.000 návštev­níkov. Atraktívne je pre svoju jedinečnosť. Ponúka povrchovú expozíciu, geologickú expozíciu a možnosť sfárať do podzemia.

Okrem neho spravuje SBM aj ďalšie expozície a to Starý zámok, Nový zámok, Galériu Jozefa Kollára, Berggericht – Mineralogickú expozíciu, Kammerhof – Baníctvo na Slovensku a Dedičnú štôlňu Glanzenberg.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM