Správy Samospráva

Mestské dane po novom roku: Žiarčania si mierne priplatia

Podľa hlavného ekonóma mesta sa samospráva rozhodla ísť cestou postupného zvyšovania, ktoré nezaťaží až tak priamo obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Mestské dane po novom roku: Žiarčania si mierne priplatia
Zdroj: TASR

Obyvatelia Žiaru nad Hronom si od budúceho roka na daniach priplatia. Podľa samosprávy však ide o mierne navyšovanie sadzieb, ktoré nezaťaží peňaženky obyvateľov.

Hlavný ekonóm mesta Martin Majerník priblížil, že k zvyšovaniu pristúpili z dôvodu legislatívnej požiadavky, podľa ktorej nesmie od roku 2024 presiahnuť rozdiel medzi najnižšou a najvyššou sadzbou dane na území mesta desaťnásobok. Aby mesto túto požiadavku splnilo, rozhodli sa znižovanie tohto rozdielu, ktorý je aktuálne 40-násobný, rozložiť na päťročné obdobie, aby to bolo proporcionálne.

,,Keďže sme nechceli ísť skokom a v roku 2024 urobiť nejaký šok pre obyvateľov a zvýšiť tie minimálne sadzby dane na úroveň 10-percentného rozdielu, rozhodli sme sa ísť cestou postupného zvyšovania, ktoré nezaťaží až tak priamo obyvateľov," uviedol v tejto súvislosti Majerník.

Ako dodal, pri každej sadzbe, okrem sadzieb pre podnikateľov, ktoré sú najvyššie, ide o 0,06 eura. Vďaka tomuto navýšeniu sa príjem samosprávy v tejto oblasti zvýši o 53 000 eur.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM