Martin Károly Samospráva

Mestskí poslanci odhalili zaujímavosti zo svojho súkromia: Takto prežijeme Veľkú noc!

Oslovili sme niektorých poslancov a poslankyne žiarskeho parlamentu s tromi otázkami. Všetky sa týkajú Veľkej noci. Mnohých z nich poznáme len z rokovacej miestnosti a veľa sa o ich súkromí sa nedozvieme. Je na čase to zmeniť.:)

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci odhalili zaujímavosti zo svojho súkromia: Takto prežijeme Veľkú noc!
Zdroj: Webnoviny.sk

Veľká noc, najväčší kresťanský sviatok, je tu čo nevidieť. Ako ju trávia niektorí žiarski poslanci? Čo nesmie chýbať na ich veľkonočných stoloch? A utekajú pre oblievačkou poslankyne z mesta? :)

Ako prežívate veľkonočné sviatky? Radšej cestujete mimo Žiar nad Hronom alebo uprednostňujete domáce prostredie?

Monika Kopčová: Ako každý rok aj tieto cez tieto sviatky mám v pláne zobrať batoh na plecia a vychutnať si jar plnými dúškami v prírode.

Mária Biesová: Najradšej prežívam veľkonočné sviatky v kruhu rodiny. Sme tak zvyknutí. V minulosti, keď manželovi rodičia nebývali v Žiari nad Hronom, tak sme cestovali aj za nimi, ale teraz ich už máme tu, tak sme spolu. Som veľmi rada, že ešte máme rodičov z obidvoch strán (moji rodičia aj svokrovci) a preto sviatky väčšinou trávime spolu s nimi. Určite to teší aj ich, predsa sú to staršie ročníky, a pre nich sú to sviatky rodiny, spoločných stretnutí, varenia, pečenia atď..

Katarína Dekýšová: Veľkonočné sviatky slávim rovnako ako Vianoce, teda doma v kruhu svojich najbližších. Najčastejšie sme všetci u mojich rodičov. Spolu pripravujeme veľkonočné ozdoby a chystáme všetko, čo k Veľkej noci patrí. Varíme, pečieme a ozdobujeme…A hlavne sa tešíme, že sme všetci spolu…

Jozef Tomčáni: Teším sa na dni voľna a Veľkonočné sviatky zvykneme tráviť podľa možností niekedy doma alebo v našich kúpeľoch.

Rastislav Uhrovič: Uprednostňujeme domáce prostredie a snažíme sa dodržiavať tradície.

Andrej Jánoška: Sviatky jari prežívam tradične v kruhu rodiny. Na IBV máme pri dome záhradku, v ktorej spolu radi trávime voľné chvíle. V tomto čase je už celá zelená. Manželka spieva v chrámovom zbore Magnificat v Lutile, preto si určite pôjdem vypočuť aj Pašie a ostatné chrámové piesne v ich podaní.

Ktoré jedlá si počas týchto sviatkov nenecháte ujsť a ktorým sa naopak vyhýbate?

Monika Kopčová: Čo sa týka jedla,údenej šunke sa určite zďaleka vyhnem, ale veľkonočnými koláčikmi nepohrdnem.

Mária Biesová: Samozrejme, že máme tradičné veľkonočné jedlá- šunka, šalát, chren, vajíčka, zákusky…Od kedy som sa vydala, tak do mojich tradičných veľkonočných jedál pribudla ešte „veľkonočná baba“ (recept môžem v prípade záujmu poslať)

Katarína Dekýšová: Priznám sa, že Veľkú noc si neviem predstaviť bez vajíčkového šalátu a jarných rezov mojej mamušky, aj keď ten šalát v posledných rokoch robíme s jogurtom a nie s majonézou. Šunku veľmi nemusím, nahrádzam ju kuracím mäsom. Odkedy sú obe moje deti v Bratislave a na sviatky chodia domov, mávame aj počas týchto sviatkov kapustnicu. A na veľkonočnom stole musí byť už tradične veľa rôznej zeleniny a samozrejme chren.

Jozef Tomčáni: Ak sme doma tak manželka pripravuje tradičné Veľkonočné jedlá, dobrú kačku s lokšami na nedeľu a na pondelok obloženú misu pre kúpačov.

Rastislav Uhrovič: Samozrejme si nenechám ujsť udené mäso s chrenom a chlebom a tiež zemiakový šalát. Nemyslím si, že by som sa niečomu vyhýbal, aspoň teda zatiaľ, hoci to vyzerá, že už možno čoskoro si budem musieť dávať pozor na to, čo zjem. :)

Andrej Jánoška: Na stole tradične nesmie chýbať ozdobená šunková misa a zemiakový šalát, na ktorý sám pripravujem majonézu. Ako poznám moju manželku, tak určite po tieto dni nebude chýbať kačacina s dobrými lokšami.

Ako prežívate Veľkonočný pondelok?

Monika Kopčová: Veľkonočný pondelok sa u nás nesie v duchu veľkonočných zvykov, kedy ma moji dvaja synovia oblejú vodou a vyšibú korbáčom, aby som bola zdravá a krásna.Všetkým prajem krásne prežitie sviatkov!

Mária Biesová: Myslím si, že tradičný veľkonočný pondelok z našich tradícií vypadáva. Po tzv.šibačke sme chodili ešte keď bol syn malý, ale teraz už viac menej tieto zvyky vynechávame. Len môj ocko ma nikdy nazabudne aspoň symbolicky poliať vodou , aby som bola zdravá a samozrejme pridá aj „konvalinkovú voňavku“.

Katarína Dekýšová: Veľkonočný pondelok v našej rodine začína trochu netradične. Najmladšie deti v rodine hneď ráno hľadajú v záhrade hniezda s maľovanými vajíčkami, ktoré tam nechal Veľkonočný zajac. Keď sú všetky hniezda nájdené a vybraté, môže začať polievačka. Tú si najviac vychutná môj dospelý syn, ktorý sa v tento deň mení na malého chlapca a polieva všetko, čo sa hýbe. Jeho radosť z polievania využijú aj statní muži našej rodiny…A my ženy a dievčatá pištíme a snažíme sa ujsť. Samozrejme sa nám to nikdy nepodarí…Ale ani nám to veľmi nevadí a všetci chlapi a chlapci dostanú aj odmenu v podobe čokoládových vajíčok.Jednoducho a skrátka všetci muži dostanú po vajci…:)

Jozef Tomčáni: Veľkonočný pondelok pooblievam manželku a potom idem obliať rodinu a známych.

Rastislav Uhrovič: Ráno v posteli oblejem moju drahú polovičku a tohto času už aj našu najmenšiu členku rodiny, potom ich vyšibem a poobede pôjdeme s najväčšou pravdepodobnosťou ku rodičom na chatu, kde dokonám „dielo skazy“. J J J Na moju 15-ročnú sestru si pripravujem vedro vody.

Andrej Jánoška: Donedávna som ako pôvodom Kremničan dosť pravidelne chodil na Skalku na rozlúčku so snehom Veľkonočné vajce. A dokonca celkom úspešne – moja maska a masky vnučiek boli ocenené na stupni víťazov. Sneh nám lyžiarom toho roku ale pripravil nemilé prekvapenie. Polievačku robím symbolicky – pofŕkam manželku a tiež moju nevestu a vnučky vodou.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM