Barbara Dallosová Správy

Metalový festival dostal nakoniec zelenú: Kapely ale budú pod drobnohľadom cenzora!

Boj medzi dvomi tábormi je už poriadne vyhrotený. Odporcovia festivalu sa spoliehali na prokuratúru, jej rozhodnutie ich ale zrejme nepotešilo. Dala však mestu veľmi zaujímavé odporúčanie. Čítajte, kto okrem policajtov bude na festival dohliadať.

Ilustračný obrázok k článku Metalový festival dostal nakoniec zelenú: Kapely ale budú pod drobnohľadom cenzora!
Zdroj: Webnoviny.sk

Petícia, obviňovanie zo satanizmu, rozhorčenie. O najväčšom slovenskom metalovom festivale, ktorý postavil do pozoru nielen celú Novú Baňu sme písali v článku: Metalový festival rozhádal mesto: Signatári petície kričia nie, primátor tvrdí, že sa konať bude!

Na stranu odporcov sa postavili aj okresní kádéháci, a ich výzva bola jasná. Ich otvorený list organizátorom festivalu čítajte TU.

Zatiaľ čo rady odporcov sa rozširovali a počet podpisov na petícii rozrastal, stúpalo aj rozhorčenie druhej strany. Na prekvapenie mnohých za sa organizátorov postavil aj primátor mesta. Organizátori sa o situácii vyjadrili ako o spolitizovanej, a odporcov nešetrili ani fanúšikovia festivalu na facebooku. Čítajte aj: Poriadna hádka na Facebooku kvôli festivalu : Metalisti si to rozdali s cirkevníkmi!

Prokuratúra zakazovať nebude…

Zástancovia iniciatív za zrušenie festivalu už pred časom podali podnet na Okresnú prokuratúru v Žiari nad Hronom. Tá sa vyjadrila. Zrejme ale nie tak, ako by čakali. Podnet ohľadne metalového festivalu Gothoom odložila prokuratúra ako neodôvodnený. Dôvodom je to, že mesto Nová Baňa nevydalo žiadne rozhodnutie, ktoré by mohla prokuratúra preskúmať v rámci svojej kompetencie.

Prokurátorkin nápad

Prokurátorka ale dala mestu veľmi špeciálne odporúčanie. ,,Okresná prokurátorka primátorovi mesta Nová Baňa odporučila, aby písomne poveril výkonom dozoru nad uskutočňovaním tejto akcie zodpovednú osobu so znalosťou anglického jazyka, ktorá bude vykonávať dozor nad dodržiavaním zákona o verejných kultúrnych podujatiach a monitorovať, či sa na podujatí neporušujú ľudské práva a slobody,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár.

Mesto by si teda malo nájsť človeka, ktorý bude striehnuť či aj v cudzojazyčných skladbách neodznievajú veci, ktoré by nemali. Na tejto kontrole bude spolupracovať aj polícia.

,,Kontrola sa bude vykonávať v spolupráci s Mestskou políciou Nová Baňa a Policajným zborom SR, a prijímať zákonné opatrenia v prípade, ak na podujatí budú porušované ľudské práva a slobody, urážané náboženské presvedčenie, ak bude nabádané k náboženskej neznášanlivosti, prípadne budú zaznamenané prejavy extrémizmu," dodal hovorca prokuratúry.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM