Barbara Dallosová Kultúra

Mikuláš zavíta do Žiaru už v piatok: Exkluzívne info zo zákulisia príprav, čo nás čaká tento rok?

V našom meste si Mikuláš a jeho pomocníci potrpia na veľké antré. Pred pár rokmi dokonca samotný Mikuláš vyrazil dych, keď zlaňoval biely dom. Ako to vyzerá v zákulisí príprav, kto sa vlastne skrýva pod kostýmom Mikuláša, a čo nás čaká tento rok? Čítajte.

Ilustračný obrázok k článku Mikuláš zavíta do Žiaru už v piatok: Exkluzívne info zo zákulisia príprav, čo nás čaká tento rok?
Zdroj: Dnes24.sk

Prvá adventná nedeľa je za nami a čas, kedy sa vianočná atmosféra rozleje žiarskym námestím za blíži. Každoročne ju odštaruje Mikuláš, ktorý rozžiari stromček. Program nášho Mikuláša je tradične v réžii ZUŠ Zity Strnadovej-Parákovej.

Komu patrí Mikulášov hlas?

Za scenárom rozprávky stojí riaditeľka žiarskej ZUŠky, Dana Kravecová. Celá rozprávka je vlastne karaoke. Scenár teda z rúk riaditeľky putuje do nahrávacieho štúdia. ,,Hlasy postáv nemusia byť totožné s hercami, ktorí postavu hrajú. Napríklad Mikuláša nahráva otecko jednej mojej kolegyne a ja si už ani neviem predstaviť úžasnejší hlas do mojej rozprávky. V skutočnosti však Mikuláša hrá oveľa mladší chalan – náš žiak literárno-dramatického odboru,“ prezrádza riaditeľka.

Nenechať nič náhode

Podľa Kravecovej je každý krok programu starostlivo premyslený. ,,Podstatné je, aby nič nebolo ponechané na náhodu, aby účinkujúci na pódiu neimprovizovali, aby ich bolo počuť a aby celá scéna aj kostýmy lahodili oku. Herci sa musia triafať do textu a tanečníci nesmú prepásť svoj tanec – všetko to musí na sekundu klapnúť,“ odhaľuje kus roboty, ktorý sa skrýva za programom.

Srdcovkou riaditeľky a tiež hudobníčky je, prirodzene, hudba. ,,To je pre mňa najdôležitejšia zložka. Inšpiruje ma k predstavám, niekedy hraničiacimi až s disneyovskými fantáziami.“

Žiarskemu Mikulášovi adrenalín nechýba

Štedrý muž v červenom kabáte Žiarčanom už dokázal, že napriek zaguľatenému brušku mu kondička nechýba. ,,To bol veľmi atraktívny príchod. Mikuláš sa spustil z budovy bieleho domu v spolupráci s horolezcami. Len škoda, že niektorí rodičia pokazili radosť deťom tým, že už dopredu im ukazovali prstom na prikrčeného Mikuláša na 10. poschodí a nesledovali to, čo sa odohrávalo na pódiu,“ spomína Kravecová.

Aký bude Mikuláš? Hlavne skutočný!

Pred rokom bola zase rozprávka založená na tom, že čertovi sa nechcelo vstávať a Mikulášovi nemal kto pomôcť. To, aká je reálnosť postáv pre najmenších dôležitá, dokazuje aj príhoda práve z minulého ročníka. ,,Jedna mamička mi potom prezradila, že jej dcérka nechcela ísť domov a plakala, že, čo keď sa ten čert zobudí…,“ spomína s úsmevom Kravecová.

,,A presne toto som chcela dosiahnuť – aby to v tých najmenších detičkách vzbudilo ilúziu skutočna. Veď ktovie, dokedy tomu budú veriť, možno už o rok bude všetko inak,“ dodáva.

Pri otázke, čo si Mikuláš nachystal tento rok, sa riaditeľka tvári tajomne: ,,Tento rok to bude rozprávka s názvom Najkrajší darček. Ale viac neprezradím, treba prísť na námestie a privítať Mikuláša. Ten bude, ako inak, skutočný.“

Mikulášske slávnosti na žiarskom námestí už tento piatok!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM