Martin Károly Kremnica

Milan Rybársky – Senior roka 2011

Dvanásteho decembra sa v Zlatej sále Bojnického zámku už po šiesty krát uskutočnil slávnostný akt odovzdávania ocenení „Senior roka 2011“. Navrhnutí boli kandidáti z celého Slovenska. Medzi 22 ocenenými sa ocitol aj ašpirant z Kremnice – pán Milan Ry

V čarovnej atmosfére predvianočného obdobia sa akcia, ktorú organizuje Občianske združenie Fórum pre pomoc starším – národná sieť, tento rok konala pod záštitou premiérky vlády Slovenskej Republiky Ivety Radičovej. Cieľom podujatia je poďakovanie tým, ktorí sú svojím životom a prácou nenápadní, no predsa ju vykonávajú s láskou, obetavosťou a mnohokrát sa zrieknu osobného pohodlia v prospech iných. Napriek svojmu veku a neraz i chorobám pomáhajú ostatným a zaujímajú sa aj o život a problémy ľudí žijúcich okolo nich.

Komisia sociálna, zdravotná a bytovej politiky pri Mestskom zastupiteľstve (ďalej MsZ) v Kremnici navrhla na ocenenie „Senior roka 2011“ Milana Rybárskeho, občana mesta Kremnica. Na slávnostné odovzdávanie ho sprevádzali manželka, dcéra a predsedníčka sociálnej, zdravotnej a bytovej komisie, tiež poslankyňa MsZ Ing. Klára Popová. Dôvod, pre ktorý sa komisia rozhodla nominovať Milana Rybárskeho, približuje Popová nasledovne: „Pán Rybársky sa od odchodu do predčasného dôchodku v roku 1993 naplno venuje svojim záľubám, záujmom a pomoci spoluobyvateľom mesta Kremnica. Neľutuje obetovať svoj voľný čas, aby pomohol iným k zveľadeniu mesta, jeho pamätihodností. Neustále hľadá podnety, ktoré sú neraz zabudnuté a pod jeho patronátom sa obnovia, zreštaurujú – dostanú do povedomia ľudí nielen v Kremnici, ale aj za jej hranicami. Za túto svoju obetavú, odvážnu a niekedy až priekopnícku prácu je výnimočným človekom“.

K hlavným zásluhám oceneného Kremničana patrí najmä dobudovanie dvoch chýbajúcich kaplniek Krížovej cesty na Kalvárii v Kremnici, kde okrem iného zabezpečil aj posvätenie zvonu, kaplniek a kostola. Spolupodielal sa aj na realizovaní projektu a zabezpečení grantu „Náučné chodníky po stopách baníckej činnosti“. Je autorom trojjazyčnej Skladačky o Náučných chodníkoch, 12 informačných tabúľ a písomne spracoval históriu matičnej činnosti v meste Kremnica zaznamenanej od roku 1863. Okrem toho je organizátorom tradičnej akcie „Beh do vrchu Kalvária“ po Serpentínskej ceste pre aktívnych aj pasívnych športovcov vo všetkých vekových kategóriách, ktorú sa podarilo obnoviť a rozšíriť s jeho pomocou.

Stará sa o zachovanie a obnovu pamätných tabúľ, zabezpečil vyhotovenie portrétu a jeho osadenie k pamätnej tabuli pre G.K. Zechentera Laskomerského, je iniciátorom osadenia nových pamätných tabúľ Terézii Munich – kopernickej babke, PhMr. PhDr. Gustáva Vodu, PhDr. Teodora Lamoša, Ing. Jána Horáka a spoluautorom projektov na obnovu pomníkov Františka Lotrinského z roku 1751, Jozefa II . z roku 1764 a palatína arcikniežaťa Jozefa z roku 1798 pri banskom diele Šturec“, dodáva Popová.

Seniorovi roka 2011 – Milanovi Rybárskemu poslankyňa Popová odkazuje: „Bola som hrdá a dojatá, keď Vás uvádzali medzi ocenených „Seniorov roka“ v nádhernej Zlatej sieni Bojnického zámku a čítali len zlomok z toho, čo ste pre naše mesto a ľudí v ňom nezištne a s láskou urobili. Bola som hrdá na Vás pán Rybársky, že ste občanom nášho mesta a šťastná, že sa Vám dostalo ocenenie za Vašu celoživotnú prácu pre blaho nás všetkých. Ešte raz Vám gratulujem, želám pevné zdravie, aby sa Vám podarilo zrealizovať ešte veľa z vašich snov a plánov“.

Jana Luptáková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM