Kremnica

Minister Richter na výjazde: TOTO sľúbil deťom z kremnického domova

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter navštívil Detský domov Maurícius v Kremnici. Výber podľa neho nebol náhodný. Predmetom návštevy bol najmä spoločný rozhovor s vedením o potrebách zariadenia.

Ilustračný obrázok k článku Minister Richter na výjazde: TOTO sľúbil deťom z kremnického domova
Zdroj: TASR

Výber kremnického domova nebol podľa ministra náhodný, pričom zdôraznil, že nejde o klasický detský domov, keďže v zariadení sú umiestnené aj deti so sluchovým postihnutím.

Minister: Pomôžeme ekonomicky aj materiálne

Z toho, čo vidím, som potešený. Samozrejme, že asi budeme musieť trochu pomôcť aj ekonomicky a materiálne, opraviť zariadenie, ale myslím, že DD je na slušnej úrovni. Deti sú napriek hendikepu, ktorý majú, dobre pripravované do života,“ zhodnotil minister.

Upozornili na nesprávne organizačné usporiadanie

Riaditeľ DD Maurícius Stanislav Šumichrast uviedol, že najakútnejšia nie je ani tak finančná situácia zariadenia a materiálne vybavenie, ale organizačné usporiadanie. „Vychovávatelia nadniesli problém usporiadania skupiny v pomere traja výchovní pracovníci a traja ďalší zamestnanci, čiže pomocný vychovávateľ a ekonóm skupiny. Čo nepovažujú za správne pri takýchto špecializovaných skupinách, ako máme my, a pri takýchto postihnutiach za dostačujúce,“ dodal s tým, že problémov je viac.

9 ročná história domova

Dejiny DD Maurícius v Kremnici sa začali písať pred deviatimi rokmi. Do budovy bývalej nemocnice sa v roku 2005 začali z priestorov Špeciálnej základnej školy internátnej a Základnej školy internátnej pre sluchovo postihnutých Viliama Gaňu v Kremnici sťahovať deti s nariadenou ústavnou starostlivosťou. Maurícius je domovom rodinného typu, v ktorom sa snažia vytvoriť deťom príjemnú rodinnú atmosféru, učia ich zvládať bežný rodinný život a radosti i starosti s tým spojené.

Domov pre 66 detí

Detský domov Maurícius sa zameriava na prácu s deťmi v samostatných skupinách, resp. špecializovaných samostatných skupinách. Kapacita zariadenia je 68 detí. Toho času žije v DD 66 detí, z toho 30 detí v samostatných skupinách, 31 v špeciali­zovaných skupinách a päť detí v profesionálnych rodinách. Školený personál poskytuje sociálnu, výchovnú, psychologickú, špeciálno-pedagogickú starostlivosť pre deti s mentálnym a sluchovým postihnutím. V DD pracuje 56 zamestnancov.

Úspešní na špeciálnej olympiáde v Číne aj v USA

Deti z Detského domova sa zapájajú do akcií organizovaných mestom Kremnica. Venujú sa divadielku, s ktorým úspešne reprezentujú DD, nepočujúce deti zasa majú tanečný krúžok. Vo voľnom čase navštevujú rôzne záujmové krúžky. Úspešne reprezentovali nielen DD, ale aj Slovenskú republiku, na Svetových hrách – špeciálnej olympiáde v Číne, kde sa umiestnili na treťom mieste. Na Európskych hrách získali prvé miesto a v roku 2009 rovnako obrovský úspech zožali aj na Špeciálnej olympiáde svetových zimných hier v Idaho v USA, odkiaľ si priniesli zlatú medailu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM