Martin Károly Správy

Rušenie štiavnickej Anče. Ministerstvo: Ten vlak je luxus!

Petičný výbor odovzdal ministerstvu svoju petíciu za zachovanie štiavnickej Anče a zachovanie zastávky Hronská Dúbrava pre rýchliky so 14 762 podpismi občanov. Minister sa k nej zatiaľ nevyjadril. Hovorca ministerstva Kóňa však trvá na svojom. Vlak je podľa nich veľkým luxusom.

Ilustračný obrázok k článku Rušenie štiavnickej Anče. Ministerstvo: Ten vlak je luxus!
Zdroj: TASR

Najneskôr na budúci týždeň zverejní Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR svoje stanovisko k petícii za zachovanie osobnej železničnej dopravy na úseku Banská Štiavnica – Hronská Dúbrava a za zachovanie zastávky Hronská Dúbrava pre rýchliky v Cestovnom poriadku ŽSR na roky 2012–2013. Petíciu za 44 dní jej trvania podporilo celkom 14 762 občanov, najmä zo Štiavnice a jeho okolia.

Svoje stanovisko vyjadrila listom zatiaľ iba kancelária ministra dopravy, čo však organizátori petície v žiadnom prípade nepovažujú za riadnu odpoveď na výzvu adresovanú priamo ministrovi a sú presvedčení, že ten svoje rozhodnutie vyjadrí do stanoveného termínu,“ uviedla členka petičného výboru Jana Kuzmová.

Organizátori petície aj naďalej zdôrazňujú potrebu hľadania konštruktívneho riešenia. Doterajšie stanoviská ministerstva sa podľa Kuzmovej najčastejšie dotýkali iba menej závažných a okrajových tém, čím dochádzalo k rétorickému zľahčovaniu problému.

Petícia pre nás nie je uzavretá

Pozornosť sa pritom nezamerala na nosné argumenty, napríklad nedostupnosť možnosti súbežnej dopravy, napriek tomu, že bolo ministerstvo o viacerých objektívnych prekážkach znemožňujúcich zámer zrušenia dopravy na danom úseku informované,“ pripomenula. Z tohto dôvodu zostavovatelia petície diskusiu nepovažujú za uzavretú.

Uzavretý postoj voči vzniknutej situácii bude podľa členov petičného výboru verejnosťou považovaný za neochotu a nezáujem o jej skutočné riešenie. Ďalšie kroky zo strany organizátorov petície budú závisieť od postoja ministerstva.

Ministerstvo trvá na svojim

Ministerstvo však aj naďalej hovorí o zrušení vlakovej dopravy na danom úseku. „Rozumieme obavám predstaviteľov samosprávy aj signatárom petície na zachovanie železnice do Banskej Štiavnice, na druhej strane čísla hovoria pomerne jasne – pre obyvateľov Slovenska je v tejto chvíli naozaj veľkým luxusom dotovať linku, ktorá je v priemere vyťažená 13 cestujúcimi na jeden vlak,“ uviedol hovorca MDVRR Martin Kóňa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM