Barbara Dallosová Rôzne Futbal Šport Správy

Miňo Škriniar preslávil aj svoje mesto: Taliani majú zo Žiaru senzáciu!

Raketová kariéra nenápadného chlapca z malého mesta neušla ani zahraničným médiám. Prestížne talianske noviny píšu o jeho začiatkoch v Žiari, ktorý nazývajú ,,nekonečnou fabrikou"...

Ilustračný obrázok k článku Miňo Škriniar preslávil aj svoje mesto: Taliani majú zo Žiaru senzáciu!
2
Galéria
Zdroj: TASR

,,Takmer nevysloviteľný názov, v tvrdom slovenskom jazyku, spolu s vítajúcou pohľadnicou nekonečnej fabriky, ktorá dala dušu tomuto mestu," opisuje prvý dojem zo Žiaru nad Hronom redaktor talianskeho športového plátku La Gazzetta dello Sport. Článok o hviezde Inter Miláno Milanovi Škriniarovi si zaslúžil celú stránku a venuje sa aj prostrediu, v ktorom Miňo vyrastal a začínal s futbalom.

Kolíska slávneho futbalistu

Talianska redakcia v úvode článku čitateľom pomerne podrobne opisuje históriu nášho mesta. Hoci hneď na začiatku skloňujú noviny jeho názov ako nevysloviteľný, vzápätí pridávajú aj vzletné slová. ,,Za touto šifrou (názov mesta – pozn. redakcie) sa skrýva svet plný hrdosti, štedrosti a citlivosti. Začnime prekladom tohto názvu: svit/záblesk/žiara nad riekou Hron," píše La Gazzetta dello Sport a následne objasňuje celú plejádu udalostí od vzniku závodu SNP až po súčasnosť.

,,Populácia vzrástla na 20 000 obyvateľov a medzi prisťahovalcami bola aj talianska rodina Riva (mama, otec, syn), pôvodom z Carate Brianza," dodáva autor článku ako zaujímavosť.

Milan na titulke talianskych športových novín
Milan na titulke talianskych športových novín / Zdroj: La Gazzetta dello Sport

V šatni tichý, na ihrisku tiger

Redakcia spravila sondu až do útleho detstva úspešného futbalistu a oslovila dokonca jeho prvého trénera či učiteľku zo základnej školy. Ako sa zdá z odpovedí, Milan bol bezproblémový chlapec a dobrý žiak, keď však vstúpil na trávnik, stal sa neprehliadnuteľným.

,,Práve tu, v srdci Európy, sa nachádza mestečko, kde začal Škriniar s futbalom ,,Už od dieťaťa bol zameraný na futbal“ hovorí Rastislav Štanga, Milanov prvý tréner. Oproti svojim spoluhráčom bol pokojnejší, tichší ale v hre ich mentálne prevyšoval. V šatni takmer nikdy nerozprával ale potom na ihrisku sa z neho stával tiger. Práve preto začal pravidelne hrávať so staršími. V Žiari hrával na pozícii stredného záložníka alebo stredného útočníka. Odtiaľ pravdepodobne pochádza jeho citlivosť pri rozohrávke," píše sa v La Gazzetta dello Sport.

Hoci bývalý tréner nazýva Škriniara tigrom, autor článku prezrádza, že svoju prezývku mal aj medzi spoluhráčmi. Volali ho skrinka. Prezývka je odvodená od jeho priezviska, čo však Talianom nie je tak jasné a redaktor zvukovú podobnosť v slovenčine čitateľom podrobne vysvetľuje.

Žiadny rebel

Podľa novín platilo u Škriniarovcov jednoduché pravidlo – na prvom mieste je škola, až potom šport: ,,Mama Slavomíra, učiteľka v škôlke, otec Ľubomír (prezývaný Gago, prezývka pripomínajúca futbalistu Fernanda), bývalý robotník, učili prvorodeného Radoslava a malého Milana, že je rozumné vytýčiť popri športe aj inú cestu."

V škole vraj Milan medzi rebelov nepatril. ,,Bol veľmi snaživý. Nikdy s ním neboli problémy ohľadom správania a mal veľmi rád matematiku,„ cituje La Gazzetta dello Sport Miňovu prvú učiteľku Oľgu Berkešovú a takmer na záver pridáva lokálpatriotské slová vedúceho primátorskej kancelárie Martina Baláža: ,,Je to česť pre naše malé mesto, je to náš hrdina.“

Preklad: M. Palkovičová, G. Campisi

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM