Barbara Dallosová Iné športy

Mladí žiarski cyklisti na čele Slovenského pohára: Čo na to ich najväčší žilinskí súperi?

Počas uplynulého víkendu pokračoval Slovenský pohár v cestnej cyklistike, ktorého organizátorom bola Slávia Športové gymnázium Trenčín, piatym a šiestym kolom. Športovci zo Žiaru nezaháľali a prebicyklovali sa až na špičku.

Ilustračný obrázok k článku Mladí žiarski cyklisti na čele Slovenského pohára: Čo na to ich najväčší žilinskí súperi?
Zdroj: Dnes24.sk

Cyklistom tento víkend prialo počasie, tým našim ale aj šťastie. V piatom kole na vyše päťkilometrovom okruhu v obci Haluzice zažiarili. Líder Slovenského pohára v tejto kategórii cyklista MŠK Žiar nad Hronom Adrián Foltán potvrdil rolu favorita a v závere zvíťazil nad Matúšom Štočekom z CyS Žilina. Henrich Hasch po bojovnom výkone obsadil 8. miesto, Jakub Varhaňovský 12. a Ján Gajdošík 19. miesto. Matej Foltán pre zdravotné problémy pretek nedokončil.

Ihneď po dojazde kategórie kadetov a absolvovali 14 okruhov spolu v dĺžke 77km. Aj v tejto kategórii potvrdili cyklisti MŠK, že sú právom lídrami Slovenského pohára. Víťazstvo si po famóznom sólovom úniku odniesol Žiarčan Kristián Zimány pred Ladislavom Knihom z CyS Žilina. Aj tretia priečka patrila Žiarčanovi Davidovi Zverkovi. Nicolas Jelža nestačil vysokému tempu a z preteku odstúpil.

Kategória starších žiakov absolvovala pretek na 5 okruhov v dĺžke 27,5km. Talentovaný Adam Foltán nesklamal a obsadil výborné 2. miesto. Víťazstvo si tentoraz si odniesol cyklista CyS Žilina Matej Blaško. Výborne si na trati počínal aj Lukáš Lajtoš, ktorý obsadil 7. miesto. Luboš Kovár a Matúš Černek zaostali a obsadili 19 a 28 miesto.

V duchu víťazstiev sa nieslo aj nedeľné šieste kolo v obci Horná Súča. Náročný kopcovitý štrnásťkilometrový okruh výrazne pretriedil peletón. Ako prví sa na trať opäť vydali kadeti na 4 okruhy, spolu 56km. V tomto preteku sa vo výbornom svetle predviedol úradujúci majster republiky do vrchu Henrich Hasch, ktorý sa postaral sa o dokonalé roztrhanie peletónu. Aj keď sa jeho sólový únik nakoniec nevydaril a obsadil konečné 13 miesto, za predvedený výkon si zaslúži uznanie. Víťazom tejto kategórie sa stal cyklista CyS Žilina Juraj Michalička. Adrián Foltán došpurtoval na 4. mieste a udržal si vedúce postavenie v konečnom hodnotení. Jakub Varhaňovský obsadil v preteku 9. a Ján Gajdošík 14. miesto.

Juniori absolvovali šesť okruhov v dĺžke 84km. Víťazom tejto kategórie sa stal bývalý Žiarčan, dnes pretekár talianskeho tímu Firefly, Juraj Bellan. Kristián Zimány obsadil druhé miesto, David Zverko piate, Nicolas Jelža jedenáste.

Starší žiaci absolvovali tri okruhy spolu v dĺžke 42km a víťazstvo si odniesol po sólovom úniku poľský cyklista Kacper Poltorak z klubu KS Sléza MAT Sobótka. Vo vedúcej desaťčlennej skupine jazdili naši Adam Foltán a Lukáš Lajtoš. V záverečných kilometroch tvrdo atakovali neférovým spôsobom pretekári CyS Žilina, na čo doplatil Adam Foltán, ktorý po kolízii spadol a nakoniec obsadil 12. miesto. Lukášovi Lajtošovi patrí pekné 7. miesto, Matúš Černek bol klasifikovaný na 21. a Luboš Kovár 29. mieste.

Aj po šiestich kolách Slovenského pohára si cyklisti MŠK Žiar nad Hronom udržali tesné vedenie v tabuľke pred svojím najväčším súperom, Cyklistickým spolkom Žilina.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM