Martin Károly Iné športy

Mladý golfový talent z Kremnice

V mysliach mnohých ľudí je golf spojený so snobizmom, túto domnienku okamžite vyvracia Dáša Olesová, mamina malého golfistu z Kremnice, Richarda.

Volám sa Richard Oles, mám jedenásť rokov a baví ma golf,“ začína rozprávanie Riško, ktorý už v tomto veku súťaží za ** Golf and Country Club Hron – Tri Duby na Sliači** a domovský klub reprezentuje na Túre olympijských nádejí. „V klube som už dva roky, kde nás viacerých učí tréner, ale inak ma podľa kníh trénuje dedko,“ hovorí Riško o začiatkoch na zelenom trávniku.

Ako golfista, ktorý už ma niečo za sebou, pretože pre Golf and Country Club Hron vyhral dve prvé, dve druhé i dve tretie miesta, zanietene vysvetľuje, čo je na celom športe najťažšie: „Určite psychická koncentrácia, keď nevyjde jamka, tak sa niektorí ľudia zosypú. Takže je to hlavne o psychike.“ Keď práve Riško nehrá na turnajoch, tak v Sliači trénuje tri až päťkrát do týždňa, no golf by nevymenil za nič na svete: „Pri golfe spoznám veľa nových ľudí, vždy hráme v skupine traja, a tak sa navzájom skamarátime.

Richard nemá problémy ani so školou, však ako sám hovorí: „Známky mám od prvej triedy rovnaké,“ rozpráva čistý jednotkár, ktorý od septembra nastupuje do primy v žiarskom gymnáziu.

Mamina malého golfistu, Dáša hovorí najmä o praktickej stránke športu: „Finančná náročnosť je podobná ako pri zjazdovom lyžovaní. Najdrahšia je prvotná investícia, čo sa týka vybavenia, špeciálnych golfových topánok a samozrejme oblečenia, pretože v športe platí určitá etiketa, to však môže dieťa vynosiť aj do školy,“ vyratúva Dáša Olesová. K základnej výbave však treba ešte pripočítať poplatky za jednotlivé turnaje v podobe štartovného: „Výška sumy závisí od turnaja, začína sa na 5 eurách a ide smerom nahor.“

Pani Olesová s úsmevom spomína najmä na synove zoznamovanie sa s golfom: „Keď mal malý asi tri roky, dala som mu napáliť hru na playstation s golfom, veľmi sa mu to zapáčilo a odvtedy búchal do loptičky s hocakou palicou alebo metlou,“ hovorí mama golfistu. Zlom nastal, keď mal Riško deväť rokov a rodičia ho prihlásili do golfovej akadémie v Táloch: „Išlo o päť dňový pobyt, s tým, že sme chceli vedieť, či ho to naozaj osloví, našťastie to tak bolo a na záver syn získal certifikát,“ spomína Dáša na začiatky. Potom už veci nabrali rýchly spád. Do dvoch týždňov Riško absolvoval základný výcvik na Sliači a dostal zelenú kartu, ktorá ho radí medzi amatérskych hráčov s možnosťou aktívne sa zúčastňovať turnajov.

Rodina sa snaží malého golfistu podporovať zo všetkých síl, pretože veria, že má šancu to niekam dotiahnuť. Riško má už tiež obraz o budúcnosti vytvorený: „Snov mám veľa, ale chcel by som sa stať majstrom Slovenska v golfe. Na Slovensku je veľa dobrých hráčov a musím ešte potrénovať, aby som bol na ich úrovni,“ hovorí malá golfová nádej z Kremnice na záver.

Presne umiestnenia a Riškove úspechy si môžete pozrieť aj na stránke: www.skga.sk v sekcii média.

Katarína Pružinová Foto: Dáša Olesová /golfový turnaj v Škótsku/

Golf Skotsko
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM