Jakub Tílesch Rôzne

Množstvo peľu v ovzduší výrazne pokleslo

Banská Bystrica 9. septembra - Výrazné ochladenie sprevádzané dažďom prinieslo v uplynulom týždni celkovo výrazný pokles peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Podľa údajov monitorovacích staníc peľovej informačnej služby (PIS) pri Úrade verejného

„Vplyvom výdatných zrážok však klesli na celom území aj denné koncentrácie peľu ambrózie do nízkych hladín. Najvyššiu hladinu peľu ambrózie počas uplynulého víkendu namerali v Košiciach, a to 55 peľových zŕn v kubickom metri vzduchu. Na ostatnom území Slovenska sa peľ ambrózie i ostatných alergénov v ovzduší vyskytoval väčšinou v nižších, alergologicky menej významných koncentráciách,“ uviedla vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici Janka Lafférsová.
Dodala, že okrem už uvedených alergénov je v ovzduší ešte stále peľ skorocelu, mrlíkov, chmeľu a ďalších bylín, najmä z čeľade astrovitých a mrkvovitých. Koncentrácie spór plesní rodu Cladospórium a Alternária v ovzduší výrazne poklesli na celom území. K ich výraznému poklesu dochádzalo tiež v súvislosti so zrážkami a ochladením.
Dobrou správou podľa nej je pre alergikov to, že pokračujúce chladné počasie s výraznou zrážkovou činnosťou bude udržiavať nízke hladiny denných koncentrácií peľu v ovzduší. Naďalej bude prevažovať peľ slabo alergizujúcej pŕhľavy spolu s peľom ambrózie – najvýznamnejšieho alergénu jesene. Po ústupe dažďov a po miernom oteplení však ešte možno očakávať zvýšenie koncentrácií peľu ambrózie i ostatných bylín. Zvýšia sa aj koncentrácie spór húb (plesní). Až do neskorej jesene sa budeme stretávať stále s peľom paliny a tráv, ale už len v nízkych koncentráciách.

Zdroj: TASR.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM